Klimatologer: Regnen har blivit kraftigare av klimatförändringarna
Uppdaterad 17.24 | Publicerad 16.47
Det beskrivs som ”århundradets värsta storm”.
Efter översvämningarna efter Dana i Spanien slår forskare fast att den har ett samband med klimatförändringarna.
Över hundra personer har dött i de svåra översvämningarna i södra och sydöstra Spanien. Regnet som föll under bara åtta timmar motsvarade ett års regnmängd.
– Regnmängderna blev mycket större på grund av människans påverkan på klimatet, säger Richard Allan, professor i klimatvetenskap vid Readinguniversitetet till brittiska Science media centre.
Intensivare av klimatförändringar
Han menar att det inte är någon tvekan om att stormar och oväder blir ”extra laddade på grund av en varmare, törstigare atmosfär”.
Klimatforskare vid World weather attribution har inlett en snabbanalys av översvämningarna i Spanien för att se om de går att koppla till klimatförändringar.
– De här explosiva regnen har intensifierats av klimatförändringar. De här dödliga översvämningarna är ännu en påminnelse om hur farliga klimatförändringarna blivit redan vid 1,3 graders uppvärmning. Men förra veckan varnade FN för att vi är på väg att uppleva upp till 3,1 grader varmare medeltemperatur i slutet av århundradet, säger klimatologen Friederike Otto vid universitetet i Oxford och Imperial College i London.
Flera extrema skyfall 2024
Till Dagens Nyheter säger han:
– Vi har inte påbörjat analysen ännu, men vi har sett flera liknande extrema skyfall den senaste tiden – från Dubai och Afghanistan till centrala Europa och Sahelregionen i Afrika – och där alla har fått ungefär samma resultat, nämligen att skyfallen blivit runt tio procent mer intensiva av våra utsläpp.
Världens hav har de senaste åren varit mycket varmare än normalt. Vattenånga vid vattenytan skapar regnmoln som resulterar i kraftigare avdunstning och mer vatten i molnen. När det faller blir det i form av en kraftigare nederbörd.
– Ju varmare atmosfären blir, desto mer vattenånga kan luften innehålla, vilket ökar nederbördsmängderna, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI, till SvD.