Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Åkesson: Vi förtjänar kritik

Mikael Forsell/TT, Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-05-29

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.

Partiledaren Jimmie Åkesson säger att Sverigedemokraterna förtjänar kritik sedan en medarbetare hyllat Vladimir Putin och Ryssland på X.

Mannen har sagt upp sig, uppger partiet för TT.

”Han har sagt upp sig och arbetar inte längre kvar hos oss” skriver SD.

Medarbetaren är född i Ryssland, men boende i Sverige sedan barndomen. Han hade sin tjänst på SD:s kommunikationsavdelning, som pekades ut i TV4:s program ”Kalla fakta” för omfattande verksamhet med anonyma trollkonton.

På sina privata konton i sociala medier har han skrivit positivt om Ryssland och Putin samt spridit artiklar från statskontrollerade ryska mediekanaler.

Inläggen härrör sig främst från tiden för den ryska invasionen av Ukraina 2014 och åren därefter samt 2022, efter det storskaliga angreppet.

”Så fort som möjligt”

Partiledaren Jimmie Åkesson kommenterar saken vid ett besök i Karlstad:

– Det är ganska gamla saker. Jag har inte satt mig in i det annat än att jag har sagt till hans chef att det är bra om du löser det här så fort som möjligt och vad jag förstår så är det löst; att han har sagt upp sig, säger Åkesson till NWT.

Han säger att SD bakgrundskontrollerar personer innan de anställs och tycker att det ”väldigt märkligt att det har slunkit igenom”.

Sverigedemokraternas pressavdelning sade först till Expressen att uppgifterna om medarbetaren är ”ny information för oss”, att partiet ser allvarligt på saken, att den ska utredas internt samt att mannen tagits ur tjänst.

Under onsdagseftermiddagen, efter att en rad skarpa reaktioner kommit från politiker av olika färg, kom sedan beskedet om att mannen sagt upp sig.

Förtjänar kritik

Åkesson säger att det handlar om ett misstag av SD och att det förtjänar kritik.

– Han borde inte ha blivit anställd med den bakgrunden.

När han själv blir konfronterad om sina inlägg av Expressen sade medarbetaren:

– Jag har inte skrivit någonting om Ukraina förutom att jag gav Ukraina stöd och hjälpte ukrainare som flydde hit. Så jag vet inte vad du kollar på.

Följ ämnen i artikeln