Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Kristersson nobbar klimatmötet – MP-toppen rasar: ”Under all kritik”

Uppdaterad 20.59 | Publicerad 18.44

Ulf Kristersson (M).

Miljöpartiet går till hårt angrepp mot statsminister Ulf Kristersson (M) efter beslutet om att inte delta på FN:s stora klimatmöte nästa vecka.

Frånvaron visar att regeringen inte bryr sig om klimatet, anser språkröret Daniel Helldén.

– Signalen blir att det här inte är så viktigt, säger Helldén.

Följ ämnen

Statsminister Ulf Kristerssons beslut om att strunta i FN:s stora klimatmöte, COP 29, i Azerbajdzjan nästa vecka får Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén att rasa.

– Det är under all kritik att han inte åker dit. Signalvärdet går inte att underskatta.
Han blir den första statsministern på över ett decennium som inte åker, säger Daniel Helldén.

Vad är det för signal som satsministern sänder, menar du?

– Man prioriterar helt enkelt inte klimatarbetet. Ulf Kristerssons ”track record” när det gäller klimatarbetet är ju att han är den sämsta statsministern. Man har ökat utsläppen för första gången på 20 år, nu åker han inte på klimattoppmötet.

Det var reportagesajten Blankspot som var först med att berätta om Kristerssons beslut om att inte delta på toppmötet. Enligt statsministerns pressekreterare prioriterar Ulf Kristersson i stället partiledardebatten i riksdagen på onsdag nästa vecka som ska handla om EU.

Daniel Helldén (MP)

Grannländer på plats – USA nobbar

En rad världsledare finns med på listan över talare på klimatkonfersen. Bland andra Finlands president Alexander Stubb, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommer att delta.

Däremot deltar inte Frankrikes president Emmanuel Macron, Kanadas premiärminister Justin Trudeau och USA:s avgående president Joe Biden på klimatkonferensen. Inte heller EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen planerar att dyka upp.

– Vi hade hoppats att hon skulle åka dit, men det är ju helt avgörande för Sveriges del att signalera till andra länder att vi tar det här på stort allvar, säger Daniel Helldén.

MP: Valet av Trump påverkar

Språkröret tycker att EU bör ta ett större ansvar för klimatarbetet eftersom Miljöpartiet räknar med att USA kommer att ta ett kliv tillbaka med Donald Trump som president.

– Samma dag som vi fick reda på att Donald Trump blev vald till president, en president som verkligen hotar hela klimatarbetet, så får vi höra att Ulf Kristersson inte ska åka på mötet. Det här är ju att förkasta EU:s och Sveriges klimatarbete internationellt.

Vilken skillnad hade det gjort om statsministern deltagit, menar du?

– När man är på mötena deklarerar ledarna var länderna står i klimatfrågorna och signalen att prioritera det här visar att man tar det på allvar. Sverige är ett land som har gått i bräschen för klimatarbetet internationellt, att statsministern väljer att inte åka dit går på tvärs med vad Sverige har stått för.

MP anser också att även bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) bör skickas till klimattoppmötet nästa vecka.

– Han är central i det som ska diskuteras, det handlar om pengar som ska fördelas till länder som behöver dem. Han väljer också att låta bli. Jag vet inte om det har att göra med att han inte är insatt i frågorna eller om det handlar om att han gör som statsministern och bara struntar i det här, säger Daniel Helldén.

Svaret: ”Inte helt ovanligt”

Aftonbladet har sökt Ulf Kristersson för en kommentar. Enligt statsministerns pressekreterare Tom Samuelsson leds den svenska delegationen av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i statsministerns frånvaro.

Hon ska enligt pressekreteraren presentera Sveriges ”prioriteringar om att det är bråttom att länderna minskar sina fossila utsläpp. Hon kommer också dela med sig av Sveriges erfarenheter att klimatomställningen ger tillväxt och stärkt konkurrenskraft.”

– Det är inte helt ovanligt att miljöministrar ersätter. Till exempel har både Karolina Skog och Isabella Lövin gjort det tidigare, skriver Tom Samuelsson i ett sms till Aftonbladet.

Fotnot: Sveriges utsläpp har ökat vid två tillfällen de senaste 20 åren: 2010 och 2021, enligt Naturvårdsverket. Under klimattoppmötet 2018, COP 24, var inte dåvarande statsminister Stefan Löfven (S) närvarande.