Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Sjukhus i Gaza: Barn på golven – dropp spikas upp

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-07-07

En palestinsk flicka skadad i israeliska attacker på det sedan länge hårt ansträngda Nassersjukhuset. Bild tagen i december.

Sjukhuset Nasser i södra Gaza befinner sig på bristningsgränsen.

Inflödet av patienter gör att skadade barn får ligga på golvet. Spikar på väggarna håller uppe droppåsar.

Sjukhuset Nasser beskrivs som det sista stora fungerande sjukhuset i södra Gaza.

Efter att den israeliska militären för några dagar sedan beordrade evakuering av områden runt staden Khan Yunis har patienter och personal tvingats fly från European Gaza Hospital. Många har tagit sig till Nassersjukhuset.

Nu slår Läkare utan gränser larm om situationen. Bristen på medicinsk utrustning är akut och patienter riskerar att stå utan livsavgörande sjukvård.

Barn på golv och stolar

Antalet patienter ökar varje dag, vilket gör att samtliga avdelningar på sjukhuset är överbelagda. Den pediatriska avdelningen har 56 vårdplatser, men den 3 juli var inflödet över 100 patienter. De senaste dagarna har den ortopediska avdelningen sett antalet patienter fördubblas.

”Vi har barn som ligger på golvet. Det finns inga fler madrasser och inga fler sängar, så patienter ligger på filtar i korridorer och sitter på stolar”, säger Läkare utan gränser-sjuksköterskan Cristina Roldán i ett pressmeddelande.

”Teamet har satt upp spikar på väggarna så att vi kan hänga upp dropp och medicin för patienterna”, uppger hon.

Månader utan leveranser

Samtidigt som antalet patienter ökar har sjukhuset brist på bränsle. Närliggande fältsjukhus får sin medicinska utrustning steriliserad på Nassersjukhuset och om strömmen går på grund av bränslebrist blir steriliseringen nästan omöjlig – vilket också skulle stoppa vården på fältsjukhusen i området.

Enligt Läkare utan gränser har Israel hindrat lastbilar med medicinskt materiel från att ta sig över gränsen till Gaza. Organisationen har inte fått några leveranser sedan i slutet av april, uppger de.

Sedan Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober har fler än 38 000 människor dödats i Gaza, enligt hälsomyndigheterna i det Hamasstyrda området.