Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Fler vildsvin ger fler olyckor

Maria Eriksson/TT

Publicerad 2024-07-07

När stammen av vildsvin växer ökar trafikolyckorna. Arkivbild.

Vildsvinsstammen ökar efter att stadigt ha minskat under de senaste åren. En ökning som enligt Naturvårdsverket orsakat rekordmånga trafikolyckor under årets första månader.

Till följd av en ökad avskjutning minskade vildsvinsstammen kontinuerligt mellan åren 2021 och 2023, skriver ATL. Detta ledde till färre trafikolyckor med vildsvin under samma period. Men nu har trenden vänt och Naturvårdsverket rapporterar att det under årets första fem månader skedde 2 628 vildsvinsolyckor. Ökningen på 65 procent, i jämförelse med samma period förra året, beror på att stammen har ökat. Orsakerna kan vara att 2023 var ett bra ollonår och att jakten på vildsvin har minskat.

Enligt Jordbruksverket förstörde vildsvinen 47 800 ton spannmål under 2023 och de förstör även matpotatis, stärkelsepotatis och slåttervallar. Naturvårdsverket uppmanar nu jägare och markägare att övervaka stammens utveckling vilket kan leda till extra åtgärder som att skydda grödor. Men även avskjutning kan bli aktuellt igen för att minska stammen.

Följ ämnen i artikeln