Bryssel bävar – Orbán tar över i EU

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-07-01 06.02

Med ledord från Donald Trump ska Europa ”göras stort igen” när Ungern tar över stafettpinnen som ordförandeland i EU:s ministerråd.

Men är det ett halvår med konfrontation eller kompromiss som väntar under premiärminister Viktor Orbán? Ovissheten är stor.

Från EU-ledarnas toppmöte i förra veckan fick Orbán med sig ett syrligt men tänkvärt påpekande från det avgående ordförandelandets premiärminister.

– Att vara ordförandeland betyder inte att man är chef för EU. Men att vara den som behöver göra kompromisser är en intressant position att befinna sig i åtminstone en gång i livet, så jag kan definitivt rekommendera det till herr Orbán, sade Belgiens Alexander De Croo på sin avslutande presskonferens.

Poängen är tydlig: som ordförandeland i EU nuförtiden gäller det främst att vara en samlande förhandlingsledare som gör så många nöjda som möjligt.

”Starkare tillsammans”

Det bedyrar också Ungern att man ska vara. Landets Brysselsambassadör Bálint Ódor upprepar vad alla brukar säga om att vara en ”neutral förhandlare”. Och han försöker även slipa ner udden i det minst sagt Trump-inspirerade officiella ungerska ledordet ”Gör Europa stort igen”.

– Vi vill bara manifestera att tillsammans är vi starkare än individuellt, säger Ódor på en förhandsträff med korrespondenter i Bryssel.

Å andra sidan har det ofta låtit helt annorlunda från Orbán själv och många i hans regering, vars uttalanden ofta präglas av hård kritik mot övriga EU och ett helt annat synsätt på exempelvis Kina och kriget i Ukraina.

Bra i Georgien?

Eller Georgien, vars nya ryskinspirerade lagar fördömdes i EU-ledarnas gemensamma uttalande från förra veckans toppmöte – samtidigt som Orbán sade något helt annat.

– Saker går bra i Georgien. Den georgiska regeringen gör det bra, jag tror ni är på rätt väg, sade premiärministern på väg in till mötet.

Om Orbán nu kommer att tona ner sin retorik under halvåret som ordförande återstår att se. Ungerns inflytande över olika processer kommer hur som helst att vara mindre än under andra ordförandeskap, eftersom EU efter valet i juni befinner sig i ett läge utan nya lagförslag, i väntan på att nästa EU-kommission ska tillträda sent i höst.