SD:s EU-toppnamn i debatt på extremkonto

TT

Publicerad 2024-06-26 15.10

Sverigedemokraternas toppnamn till EU-valet deltog i samtal på X lett av ett anonymt högerextremt konto, enligt Expos granskning. Arkivbild.

SD:s EU-toppnamn deltog inför valet i ett samtal arrangerat av ett anonymt högerextremt konto på X, enligt tidningen Expos granskning.

I början av juni hade det anonyma kontot med närmare 15 000 följare ett direktsänt ljudmöte på plattformen där Sverigedemokraternas toppnamn, Dick Erixon och Maria Rosander, deltog tillsammans med Jessica Stegrud (SD), riksdagsledamot och före detta EU-parlamentariker. Dagen därpå deltog även EU-parlamentarikern Charlie Weimers.

Enligt Expos genomgång har mannen bakom kontot delat inlägg från den rasideologiska organisationen Det fria Sverige – däribland ett som uppmanar människor att delta i organisationens projekt om att skapa områden där endast vita får leva. Han skriver själv att skolor har för mycket undervisning om Förintelsen.

Mannen har även spridit ett pro-ryskt narrativ om Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Bland annat skriver han att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bär ansvar för invasionen och att han är en ”pundande lurendrejare”.

I en intervju med Expo säger kontoinnehavaren att det var han som bjöd in partiföreträdarna till sitt ljudmöte.

Expo har sökt Sverigedemokraterna men partiet har inte återkommit.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln