Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Försvarets miljöprövningar ska snabbas på

Anja Haglund/TT

Publicerad 2024-06-20

Miljötillstånden avgör till exempel var, när och hur mycket försvaret får öva och skjuta. Arkivbild.

Regeringen vill förenkla miljöprövningar för försvaret.

Istället för år ska det ta veckor att få tillstånd för att till exempel öva och skjuta mer.

Försvarsmakten behöver skala upp för att möta det försämrade säkerhetsläget. Bland annat vill man kunna skjuta mer och flyga mer, så att styrkorna ska vara redo om det skulle bli krig.

Men i dag sätter miljöprövningar ofta stopp. Processerna kan ta uppemot tio år och det är för länge enligt försvaret, som slagit larm till regeringen.

Nu hörsammar regeringen försvarets begäran. Istället för år ska det ta veckor att exempelvis få ökade flygningar på ett flygfält eller utökade skjuttider på skjutfält.

Miljökraven ska samtidigt inte sänkas utan vara desamma, enligt regeringen.

– Tanken är att det ska gå snabbare samtidigt som vi fortfarande håller samma miljöstandard som vi brukar göra, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Ska få undantag

Regellättnaderna har lagts i en tillfällig förordning, som ska gälla i fem år. Genom den föreslås Försvarsmakten få undantag från tillståndsprövning i vissa fall – istället ska det räcka med en anmälan av verksamheten.

Därtill föreslås handläggningen skyndas på. Försvarsinspektören för hälsa och miljö (FIHM), som prövar anmälningarna enligt miljöbalken, ska meddela beslut inom antingen sex eller tolv veckor beroende på verksamhet.

Efter femårsperioden är tanken att de verksamheter som fått undantag ska prövas enligt det ordinarie systemet.

Försvarsminister Pål Jonson (M) framhåller att Försvarsmakten bedömer åtgärderna som nödvändiga för att kunna växa och utvecklas enligt plan.

– Det ska naturligtvis ses i ljuset av det kraftigt ökade internationella försvarssamarbetet, framför allt genom Natomedlemskapet som innebär att det kommer in mycket fler utländska stridskrafter till Sverige, säger han.

Närboende drabbas?

Han kan inte ge några konkreta exempel på verksamheter som just nu ligger och väntar på tillstånd men säger att försvaret själv nämnt både flygplatser och skjutfält.

Finns det nåt skäl till oro för allmänhet och närboende som berörs på de här platserna?

– Skäl för oro skulle inte jag säga att det finns. Det här handlar om hur handläggningen går till. Försvaret ska fortsatt leva upp till miljökrav och hälsokrav, säger Pourmokhtari.

Förslagen, som bygger på rådman Peter Ardös utredning från november 2022, skickas nu ut på remiss. Därefter föreslås förändringarna träda i kraft så snart som möjligt under hösten.

Följ ämnen i artikeln