Fler barn får diabetes – covid kan ligga bakom

TT

Publicerad 2024-06-18

Med en insulinpump och en blodsockermätare kan man sköta sin diabetes typ 1. Arkivbild.

Fler och fler små barn i Sverige får typ 1-diabetes.

Mellan 2018 och 2022 har antalet som fått sjukdomen innan fem års ålder ökat med 62 procent.

En teori är att coronapandemin ligger bakom ökningen.

År 2018 vårdades 283 små barn för typ 1-diabetes i Sverige och 2022 hade det ökat till 460, enligt ny statistik från Barndiabetesfonden.

– Det är skrämmande att typ 1-diabetes kryper ner i åldrarna. Det är något vi måste fundera på hur vi ska hantera, både i forskningen och i vården, säger Åke Lernmark, forskare inom typ 1-diabetes, i ett pressmeddelande.

– För 40 till 50 år sedan var det jätteovanligt att barn under sex år fick typ 1-diabetes. I dag springer det i väg och ingen vet exakt varför, säger Åsa Sturestig, sakkunnig på Barndiabetesfonden till TV4.

Samband med covid-19 hos mamman

Hon uppger dock att coronapandemin skulle kunna var bidragande orsak till den dramatiska ökningen.

– Man har sett vissa samband med om mamman har haft covid-19 innan graviditeten och fört med sig en immunitet till barnet eller inte. Det är en teori man har, säger Åsa Sturestig, sakkunnig Barndiabetesfonden.

Om mamman hade haft infektionen, eller om hon var vaccinerad, minskade riskerna för typ 1-diabetes hos barnet.

Inte tagna på allvar

När små barn insjuknar blir förloppet ofta dramatiskt och nästan en tredjedel av barnen i undersökningen behövde intensivvård. Samtidigt blev många av dem inte tagna på allvar på Vårdcentralen.

Typ 1-diabetes är en autoimmun sjukdom och man vet fortfarande inte varför immunförsvaret triggas att förstöra insulinproduktionen. Efter Finland är Sverige det land i världen med högst andel som insjuknar i typ 1-diabetes.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln