Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Polisen om säkerhetszon: "Tacksamma och glada"

TT

Publicerad 2024-06-11

Polisen införde förra veckan en visitationszon i stadsdelen Hageby i Norrköping efter ett dubbelmord. Arkivbild.

Efter ett dubbelmord i stadsdelen Hageby i Norrköping upprättades landets första säkerhetszon, som bland annat ger polisen ökade befogenheter för visitation.

En vecka senare har närmare 100 personer stoppats och visiterats.

– Den största effekten vi kan känna av nu så här pass tidigt, utan att ha analyserat allt, är att boende och verksamma i Hageby är väldigt tacksamma och glada, säger Helena Fridén, biträdande lokalpolisområdeschef i Norrköping, till NT.

Enstaka individer har enligt Fridén reagerat negativt på att visiteras. Kontrollerna har inte lett till några vapenbeslag, men ett narkotikafynd.

Det var natten till den 3 juni som två män hittades ihjälskjutna i en lägenhet i Hageby. En man i 20-årsåldern har häktats misstänkt för mord. Hageby har utöver dubbelmordet skakats av flera grova våldsbrott.

Tillståndet för säkerhetszonen, vars syfte är att öka tryggheten och försvåra för kriminella att förbereda och genomföra våldsbrott, gäller till den 18 juni. När datumet närmar sig kommer polisen att överväga en förlängning.

– Det handlar trots allt om en integritetskränkning som vi ska vara restriktiva och varsamma med, säger Helena Fridén till NT.