Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Farage kräver valduell med Starmer

Martin Yngve/TT

Uppdaterad 2024-06-15 | Publicerad 2024-06-14

Reformpartiets ledare Nigel Farage på sin pressträff på fredagen.

Nigel Farage ser sig som Storbritanniens verkliga oppositionsledare.

Nu kräver ytterhögerns stora profil att få delta i nästa partiledardebatt inför det brittiska valet.

Farage, tidigare medlem i Konservativa partiet och brexitprofil, leder nu Reformpartiet till höger om Tories. Och hans parti fick i en opinionsundersökning i veckan något högre siffror än det klassiska högerpartiet.

Det anser Nigel Farage visar det han har hävdat en längre tid: Att det är han som är den sanne oppositionsledaren mot socialdemokratiska Labour, som han redan utropat till segrare och nytt regeringsparti.

– Jag tycker att vi har rätt att kräva att BBC ger oss en plats i debatten nästa vecka, säger han på en pressträff enligt brittiska medier.

Byggt för att stoppa

Fyra partier – Tories, Labour, Liberaldemokraterna och skotska SNP – har bjudits in att debattera. Till skillnad från Farages parti har de fyra partierna platser i parlamentet.

– Allt i vårt politiska system är byggt för att stoppa de nya killarna och tjejerna för att komma in, säger Farage.

Reformpartiet hoppas i första hand på att Farage ska väljas in, för valkretsen Clacton i sydöstra England. Övriga kandidater lär få det svårare.

Viktigaste frågan

I de tv-debatter Farage hittills har fått nöja sig med har de andra partierna skickat företrädare med lägre status. Men han kräver också att få en tv-duell mot Labourledaren Keir Starmer för att då kunna kräva svar på sin enskilt viktigaste fråga.

– Det här valet borde handla om invandringen, säger han.

I torsdagens opinionsundersökning som publicerades i The Times fick Reformpartiet fick 19 procent, mot Tories 18 procent, båda långt efter Labours 37 men före Liberaldemokraternas 14 procent av de 2 200 röstberättigade Yougov hade frågat.

Det brittiska valet hålls den 4 juli.