Ny studie: ”Den globala uppvärmningen ökar i en makalös hastighet”

Uppdaterad 2024-06-06 | Publicerad 2024-06-05

En man delar ut vatten gratis i indiska Hyderabad i mars 2024. Då var det tionde rekordvarma månaden i rad i landet. För en vecka sedan nådde temperaturen 49,9 grader i huvudstaden Delhi. Rekordet ligger på 51 grader och uppmättes i delstaten Rajasthan 2016.

Fönstret är på väg att stänga.

Snart kan det vara för sent att bromsa de ökande temperaturerna.

Den globala uppvärmningen har accelererat i en ”makalös” takt, enligt en ny studie.

Enligt de 50 forskarna som står bakom studien, som publicerades i tidskriften Earth System Science Data, steg temperaturerna med 0,26 grader Celcius från 2014 till 2023.

Under samma period låg de genomsnittliga globala yttemperaturerna 1,19 grader Celsius över referenspunkten 1850–1900 som används för att mäta en uppvärmd värld. Det är en ökning från de 1,14 grader som rapporterades förra året för decenniet fram till 2022, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Den mänskligt framkallade uppvärmningen har ökat i en takt som är makalös, står det att läsa i studien.

Mänsklig aktivitet drev upp temperaturerna

Studien är en årlig uppdatering av klimatläget som är tänkta att fylla gapet mellan IPCC:s rapporter som släppts i genomsnitt vart sjätte år sedan 1988. Studien släpptes under mellanklimatsamtal inför COP29-toppmötet i Baku i Azerbajdzjan i november.

Enligt Parisavtalet från 2015 enades världens länder om att begränsa den globala uppvärmningen till under 2 grader Celsius över förindustriella nivåer, med en strävan att inte överstiga 1,5 grader.

Enligt den nya rapporten som släpptes under onsdagen, drev mänsklig aktivitet upp temperaturerna till 1,31 grader över den förindustriella nivån under förra året. Totalt värmdes jorden upp till 1,43 grader Celsius tillsammans med väderfenomen som exempelvis El Niño.

Minskningen av förorenande partiklar i atmosfären som reflekterar en del av solens energi tillbaka till rymden är en annan faktor som bidrar till värmen, enligt studien.

– Den största anledningen är att luftföroreningar har rensats bort, först och främst i Europa och USA – och nyligen i Asien, framför allt i Kina, säger Glen Peters från Cicero, Center for international climate rearsch i Norge, till nyhetsbyrån AFP.

Men främsta drivkraften för den globala uppvärmningen var ”växthusgasutsläppen som är på en historiskt hög nivå”, enligt studien.

Fyndet ger hopp

Genomsnittliga årliga utsläpp för perioden 2013–2022 var 53 miljarder ton koldioxid och motsvarande i andra gaser – främst från användningen av fossila bränslen som olja och gas, står det i rapporten.

År 2022 uppgick utsläppen till 55 miljarder ton. Det innebär att världens koldioxidbudget – den uppskattade mängden växthusgaser som kan släppas ut innan planeten driver över 1,5°C-gränsen – ”krymper snabbt”, varnade studien.

År 2020 beräknade IPCC att den återstående koldioxidbudgeten låg i intervallet 500 miljarder ton koldioxid. I början av 2024 hade budgeten minskat till omkring 200 miljarder ton, sa studien.

Rapportens huvudförfattare Piers Forster säger att det finns hopp, åtminstone i ett fynd. Ökningstakten av utsläppen under det senaste decenniet tycks ha saktat ner sedan år 2000. Forster menar att det signalerar att ”vi nödvändigtvis inte kommer att få en stor, ökande acceleration av klimatförändringar”.

Studiens medförfattare Pierre Friedlingstein sa vid en presskonferens att avstannandet inte är tillräckligt för att undvika klimatförändringar.

– Vi behöver inte stabiliserade utsläpp. Vi behöver minskade utsläpp till netto noll. Så länge utsläppen fortsätter att vara på samma nivå, kommer uppvärmningen att fortsätta på samma nivå, säger han.

Utan genomgripande förändringar i utsläppen överskrids 1,5-gradersmålet och blir ett ”långsiktigt genomsnitt” inom nästa decennium, enligt Friedlingstein.