Så ska du tänka om du vill bada naken

Tove Christensen/TT

Publicerad 10.55

Nakenbad är en vattendelare i Sommarsverige och trots att det inte är förbjudet kan det innebära lagbrott.

Men att vara påklädd på ett nakenbad kan också röra upp känslor.

Att bada naken i det fria värnas av vissa medan andra tycker nakenheten är obehaglig. Just hur andras nakenheten upplevs är det som kan göra nakenbad brottsligt, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson för polisregionen i väst.

– Det har att göra med om någon känner sig ofredad, det är först då det blir ett brott. Det (att bada naken) är inte förbjudet, om man inte sätter upp lokala ordningsstadgar som varje kommun har, säger han.

Diskussionen blossar upp på sommaren – däribland i Norrköping sedan en efter en man nakenbadat bland påklädda barnfamiljer, rapporterar Norrköpings Tidningar.

Kommuner kan styra nakenbad

Vissa kommuner har valt att ha dedikerade nakenbad i tydligt begränsade områden, vilket brukar kallas ”officiella nakenbad”. Där blir det svårt att hävda att nakenheten upplevs kränkande, säger Thomas Fuxborg.

– Ska man vistas där så får man kanske räkna med att man ser nakna människor eller själv är naken för att passa in i området.

Niclas Ember, ordförande för Sveriges naturistförbund, betonar att samma regler gäller på ett nakenbad som andra badplatser.

– På en nakenstrand ska man kunna ta med både barn och svärmor och båda ska känna sig trygga. Sen är det sunt förnuft och lite vanligt hyfs som gäller, då klarar man sig långt, säger han.

Det finns även badplatser som brukar kallas ”inofficiella nakenbad” som kommit till av tradition. Niclas Ember anser att där får man acceptera att människor är nakna.

För att undvika konflikter tycker han dock att fler kommuner borde ordna ”officiella nakenbad”.

– Folk kommer bada nakna oavsett om det finns stränder till det eller ej.

Kläder på nakenbad?

På nakenbad kan också badkläder orsaka diskussion. Tidigare i somras i Göteborg blev en tonårstjej utskälld för att hon hade badkläder på sig vid nakenbadet Saltholmens kallbadhus, rapporterar Göteborgs-Posten.

Att inte vara naken kan upplevas obehagligt. Som exempel lyfter Thomas Fuxborg om man skulle sitta helt påklädd vid ett nakenbad.

– Då kan de som är nakna uppleva det som att man sitter och stirrar på dem och de känner sig ofredade av det.

Niclas Ember anser att vara naken handlar om att visa respekt. Samtidigt tycker han att man ska ha förståelse för dem som behöver vänja sig vid att vara nakna, så länge de är i samma sällskap som nakna personer.

– Alla har vi varit nybörjare en gång i tiden och alla vet att det inte är så lätt att klä av sig första gången.

ANNONS