I natt ska han frälsa sitt parti

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-28

DENVER. ”I have a dream”, sa Martin Luther King.

På dagen 45 år senare tackar Barack Obama i natt ja till nomineringen som historiens förste afro-amerikanske presidentkandidat.

Det kan bli en ny klassiker.

Skriver historia i natt Om Barack Obama bara spelar sina kort rätt, då kan vi – oavsett vad vi tycker – få vara med om ett klassiskt ögonblick i natt.

Huruvida Barack Obama verkligen är förkroppsligandet av doktor Kings mytomspunna dröm kan förstås diskuteras.

Utåt försöker Illinois-senatorn och hans kampanjbossar tona ner kopplingen. Men ingen ska tro att de inte är medvetna om det symboliska värdet i det faktum att USA:s förste svarte presidentkandidat håller sitt så kallade ”acceptance speech” här i Denver på 45-årsdagen av den legendariske medborgarrättsledarens mest klassiska tal.

70 000 i finalen

Det outtalade budskapet lyder givetvis:

Martin Luther Kings dröm har förverkligats – här har ni den.

På samma försynta sätt ser man förstås till att understryka länken till John F. Kennedy genom att flytta hela konventet till jättelika fotbollsarenan Invesco Field med 70 000 åskådarplatser.

Något sådant har bara hänt en gång tidigare – när JFK 1960 nominerades i Los Angeles 1960 och höll sitt ”New Frontier”-tal på Memorial Coliseum.

Men det räcker förstås inte med symbolik och effektsökeri om Barack Obama ska kunna övertyga de många skeptikerna i den amerikanska valmanskåren om att han, sin bristande erfarenhet till trots, är redo att bli överbefälhavare.

Grekiskt tempel

Han måste kort sagt hålla sitt livs tal på Invesco-scenen – formad som ett grekiskt tempel, kan man se på flygbilder som just publicerats – i natt.

Valutgången kan mycket väl hänga på hur han svarar upp mot den utmaningen.

Men alla som sett honom tala under det långa primärvalet vet ju att om det är något den här mannen kan, så är det att hålla tal.

Det kommer att sitta 70 000 febriga anhängare i den där rymdraketliknande arenan vi hela veckan sett glittra på andra sidan motorvägen från Pepsi Center och om Barack Obama bara spelar sina kort rätt, då kan vi – oavsett vad vi egentligen tycker – få vara med om ett klassiskt ögonblick.

Ja, kanske rent av lika klassiskt som det i Washington för 45 år sedan...

* * *

De svenska politikerna på plats i det alltjämt högsommarheta Denver är imponerade av somligt de ser på konventet – och alarmerade av annat.

Mindre uppskattade är de regelrätt privata inslagen.

Som Mona Sahlin konstaterade under ett pressmöte på stan i går eftermiddag:

Formellt nominerad

– Den dag min Bosse måste gå upp på scenen och tala om mig, då ni...

* * *

Sent i natt var Hillary Clinton på plats på delegatgolvet igen.

Först lösgjorde hon ”sina” delegater, sedan hjälpte hon New York-delegationen under det som kallas konventets ”roll call”.

Och därmed är Barack Obama formellt nominerad till presidentkandidat.

Aftonbladets
bloggar
Läs allt om USA-valet och
konventen

ANNONS