Var fjärde gymnasielev ångrar sitt skolval

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-24

Elever i Skatås, Bernadottegymnasiumet i Göteborg låter elever prova på programmet, Carl Torstensson och Max Westlund klättrar genom nätet, Ella Torstensson, Rebecca Söderqvist, Emma Sjöhamn, Anna Åhlander och Emma Sjöberg tittar på.

En av fyra sökande till gymnasiet ångrar sig och väljer om innan höstterminen startar – något som kan bli både krångligt och kostsamt för skolorna.

Förra året ändrade var fjärde niondeklassare sitt gymnasieval. I år har redan närmare 1 500 ändringar gjorts.

– Jag tror det beror på att det finns för mycket att välja på. Om man räknar i hop alla inriktningar och program är det närmare 400 olika val, säger Susanne Carlström på gymnasieintagningen.

Ändringarna gör att skolorna kan få problem med planeringen.

– Följden blir att skolan inte vet vilken organisation den ska ha. De behöver planera och anställa lärare redan nu, säger Susanne Carlström.

I går samlade Bernadottegymnasiet de elever som preliminärt antagits till skolans utbildning. Skolan, som har inriktning mot uniformsyrken, lät där eleverna pröva på olika samarbetsövningar och fystest.

– Det här är vår chans att berätta mer om skolan och ge eleverna ett smakprov, så de vet vad de ger sig in på. Känner de att det här är inget för mig, har de chansen att ändra sig, säger Johan Andersson, utbildningsansvarig på Bernadottegymnasiet.

Följ ämnen i artikeln