”Det finns liv i rymden”
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-29
Experten övertygad: Det kryllar av stjärnor som liknar solen
Experterna är övertygade om att det finns liv på andra planeter.
– Vi letar efter planeter med molekylärt syre. Hittar man det så kan man vara säker på att det finns liv, säger astronomen Gösta Gahm.
Det krävs två saker – vatten och syre.
Finns det och övriga omständigher är gynnsamma kan liv ha uppstått på andra sidan Vintergatan lika gärna som här.
Nyckeln till liv heter molekylärt syre.
– Det är det vi har på Jorden. Och numera kan vi spåra det på ett annat sätt, säger astronomen Gösta Gahm, professor i astronomi vid Stockholms universitet.
Han menar att chansen att det finns liv på andra planeter är stor.
– Vi tror, men vi vet inte. Men vi utgår från att det är så. Och vår sol är en medelsvensson. Det bara kryllar av stjärnor som liknar solen, med samma kemiska sammansättning och funktion som vår sol.
På Jorden bildades det livgivande syret under årmiljoner då alger i havet omvandlade en giftig koldioxidatmosfär till en syrerik atmosfär där livet kunde utvecklas.
Fotosyntes
– Det är fotosyntes som åstadkommit syret. Om man hittar en planet med molekylärt syre så kan man vara säker på att det finns liv. Och då skulle man rikta de stora radioantennerna dit, säger Gösta Gahm.
Det är bara 15 år sedan intresset för att söka efter liv i rymden tog fart på allvar.
Den första upptäckten gjordes 1996, är en stjärna i Pegasus.
Under de senaste två åren har de första Jorden-liknande planeterna hittats i Vintergatans oändliga och gigantiska svärm av himlakroppar.
Nästan 300 nya planeter
– Många har samma kemiska förutsättningar, så naturligtvis måste samma förutsättningar finnas för liv som det gjorde här, säger Gösta Gahm
Tack vare ny teknik har man nu hittat 221 planetsystem med totalt 270 planeter. Och antalet ökar hela tiden.
– Förra året gjordes en upptäckt av en Jordliknande planet där också vatten kan finnas i flytande form. Och det är extra intressant, säger Gösta Gahm.