Obama djupt oroad för dödandet i Gaza

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-06

USA:s tillträdande president Barack Obama är mycket oroad för utvecklingen i Gaza.

– Förlusten av civila liv i Gaza och i Israel är en källa till djup oro för mig, sa han i ett första uttalande om kriget på tisdagen.

Obama bröt tystnaden efter att minst 35 civila palestinier dödats i beskjutningar av skolor.

Barack Obama.

Många har väntat på att Barrack Obama ska uttala sig i frågan och han har kritiserats för sin tystnad. Vissa har anklagat honom för att stå på israelernas sida. Andra har ansett att Obama inte ställer upp för den judiska staten när den attackeras av Hamas raketer.

På tisdagen uttryckte Obama inte bara sin oro för den upptrappade konflikten i Gaza. Han valde också att bemöta kritikerna skriver nyhetsbyrån Reuters.

Bemötte kritiken

Barrack Obama sa att han håller fast vid principen att han inte ska göra några utförligare uttalanden innan han tillträder som president. Fram till den 20 januari är det George W Bush som har rätt att göra kommentarer.

– Vi kommer att engageras på ett effektivt och konsekvent sätt i försöken att lösa konflikten i Mellanöstern. Det är något jag är engagerad i, sa Barrack Obama till medierna på plats.

Fram till dess kommer han att övervaka situationen i Gaza och hans medhjälpare håller honom ständigt uppdaterad om utvecklingen.

Minst 40 palestinier dödades på tisdagen i en FN-skola där civila hade tagit skydd mot våldet. Enligt Reuters var Obama djupt oroad över utvecklingen.

– Förlusten av civila liv i Gaza och i Israel är en källa till djup oro för mig.

USA manar till vapenvila

På tisdagen manade även USA:s utrikesdepartement till vapenvila i Gaza.

–  Vi vill absolut ha ett omedelbart eldupphör. Ett omedelbart eldupphör som är hållbar och varkaktigt och inte tidsbegränsat, sa UD-talesmannen Sean McCormack i Washington i ett uttalande.

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice kommer att delta i FN:s möte i New York för att kunna bidra till en vapenvila.