Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Dubbla fotopriser till Aftonbladet

Publicerad 2011-06-10

Aftonbladets fotografer Urban Andersson och Magnus Wennman har bägge vunnit priser på The Best of Photojournalism 2011. Tävlingen är en av de största och mest ansedda i fototävlingarna i världen.

BERÄTTARE Fotografen Urban Andersson och reportern Staffan Lindberg får Schibsted Journalism Award för bästa berättande för sitt reportage om Candrah Löfgren.

Urban Andersson fick ett hedersomnämnande i tävlingen för sina bilder i det uppmärksammade reportaget om Candrah Löfgren. Urban Andersson och reportern Staffan Lindberg följde cancersjuka Candrah under hennes sex sista veckor i livet. Reportaget belönades även i går vid Schibsted Journalism Awards.

– Man blir ganska förvånad. Bilderna togs för över ett år sedan, och nu har det blivit två priser på 24 timmar. Det känns fantastiskt, säger Urban Andersson.

”Hon skulle le”

Han fick beskedet om det senaste priset av en kollega.

– Om Candrah är där uppe i himlen och ser detta skulle hon nog le väldigt brett. Hon var en stark levnadsglad person, och hennes kamp bidrog till att man nu tolkar lagstiftningen om kring dödshjälp annorlunda.

Även Magnus Wennman vann pris i The Best of Photojournalism. Wennman vann i klassen ”lokalt porträtt”.

– Det var verkligen en kul överraskning, säger han.

Afghansk flicka

Magnus Wennmans vinnande foto är en bild på en liten afghansk flicka. Bilden togs nära den svenska basen vid byn Al-i-Zyi.

– Flickan bodde i byn med sin farfar. När vi var där på besök kom hon plötsligt ut från ett hus där kvinnorna vistades. Hon var alldeles uppsminkad och jag passade på att ta en bild på henne. Jag kände direkt att det blev ett starkt porträtt, säger Magnus Wennman.

Magnus Wennman är en av Sveriges mest prisbelönta journalister. Han har bland annat blivit utsedd till årets pressfotograf två gånger, och har vunnit pris som en världens bästa fotojournalister i ansedda Picture of the Year. Urban Andersson har också fått flera utmärkelser under sin karriär, bland annat vann han pris för årets nyhetsbild 1995.

Drömmen – att få