Misstänkt bomb i Sköndal – visade sig vara en bluff

Publicerad 2011-08-21

En misstänkt bomb hittades på söndagen i Sköndal utanför Stockholm.

Polisen har uppmanat alla som hittar gröna saker i området, där en hemmagjord bomb nyligen exploderade i händerna på en fyraåring, att larma.

Bombteknikerna tog med sig fyndet – som visade sig vara "en penna och tejpboll".

Larmet om att förbipasserande hade hittat ett grönt föremål nära korsningen Sköndalsvägen/Dalbobranten kom vid 07.20 på söndagsmorgonen.

– Polispatrullen har gjort bedömningen att kontakta bombtekniker, sa Ulf Lindgren, informatör vid Stockholmspolisen, på förmiddagen.

Polisen: Hittat ett grönt föremål

– Det är ett mindre föremål som ska vara grönt. Vi har gått ut med att om man sett ett föremål som är grönt ska man inte röra det utan kontakta polisen och det har man gjort i det här fallet, säger Ulf Lindgren.

– Vi har bett folk vara vaksamma och försiktiga när man hittat något märkligt eller konstigt.

Polispatrullen som var först på plats gjorde bedömningen att bombtekniker måste kontrollera den. Tekniker var vid 10-tiden på väg till platsen.

"Man blir nojig"

Sara Jonsson som bor i Sköndal förstod att något hade hänt igen när hennes buss kom försent vid halv tio-tiden på söndagen. En kvinna på bussen berättade då att den stått still vid avspärrningar på Sköndalsvägen.

– Man blir lite nojig. Jag bor ungefär 300 meter från dagiset som det small på, men jag var inte hemma då. Jag har inga barn men jag är hundägare så jag låter inte den löpa så fritt längre. Det känns otryggt, säger Sara Jonsson.

En 15-åring och en 18-åring sitter häktade misstänkta för att ligga bakom den bomb som exploderade i Sköndal den 11 augusti. Bomben smällde av i händerna på en fyraårig flicka som lekte vid ett dagis. Flickan fick svåra skador i händerna och har vårdats på sjukhus.

Bombtekniker på plats

Bombteknikerna hade vid 10.40-tiden hämtat det misstänkta föremålet. Det låg ungefär tio meter från korsningen nära vägen.

– Jag pratade precis med bombteknikerna och de har lagt föremålet i en speciell väska som används för att frakta föremål som man inte vet om de är farliga i. Det ska tas med till deras anläggning för att utreda vad det är, säger Ulf Lindgren, informatör vid Stockholmspolisen.

Bomb var tejpboll

Den otäcka explosionen vid dagiset och efterföljande fynd har fått de boende i Sköndal att gå på tårna. Bombteknikernas kontroll efter söndagens larm visade dock att det fyndet var helt ofarligt.

– Det var någon form av penna med en tejpboll på, förklarade Olle Ejerblad, stationsbefäl på söderortspolisen vid 17.50-tiden.