USA är på väg ut över stupet

Riskerar dra resten av världen med sig

Mindre än en månad återstår innan USA ramlar utför det fiskala stupet.

En avgrund skiljer fortfarande presidenten och republikanerna åt.

Nås ingen uppgörelse kan hela världsekonomin kastas in i en ny kris.

Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Hela tiden har det hetat att en uppgörelse kommer i god tid innan "the fiscal cliff" inträder den 1 januari nästa år. Följderna skulle bli så hemska att ingen av de politiska partierna kan leva med dem. Därför skulle alla ta sitt förnuft tillfånga och styra undan katastrofen.

Så har det låtit.

Hittills har verkligheten varit en helt annan.

Stärkt av sin valseger är det en ny och tuffare Barack Obama som vill driva igenom skattehöjningar för de rika och ett stimulanspaket för att få igång ekonomin och skapa fler jobb.

Det går stick i stäv mot republikanernas åsikt att USA:s gigantiska budgetunderskott ska attackeras med sänkta skatter och kraftiga nedskärningar i den statliga budgeten.

Ingen vill böja sig

Alla inser att en kompromiss måste till om det ska bli en uppgörelse. Men hittills är det ingen som vill börja sig.

Ingen om man bortser från de 4-5 republikaner som tagit avstånd från det löfte de skrev på före valet i november om att aldrig höja skatterna. De är beredda att möta Obama men har fått ta emot spott och spe från partiledningen för sin nya ståndpunkt.

Vi bevittnar vad som ser ut som en repris av det politiska spelet från sommaren 2011. Då var prioritet ett hos republikanerna att förhindra Obamas omval. Striden slutade med att USA fick sitt kreditbetygsänkt. Den gången kom uppgörelsen om att höja landets skuldtak fem i tolv men ändå för sent för att undvika stora skador på världsekonomin.

Det finansiella stupet är mycket värre.

Försvaret drabbas

Stupet innebär att den 1 januari så försvinner per automatik en rad skattesänkningar som varit igång sedan de infördes av George W Bush. Med samma automatik skärs det kraftigt i de statliga utgifterna. Sjukförsäkringssystemet och försvaret hör till det som drabbas.

Kombinationen av indragna skattesänkningar och kraftiga nedskärningar innebär en närmast chockartad åtstramning. Följden blir enligt ekonomiska experter en kraftig recession. Sannolikt inte bara i USA. Hela världsekonomin riskerar att ännu en gång gå i baklås med kraftiga börsfall och sänkta pensioner som följd.

Världen kastas nästan bokstavligt utför ett stup och ingen vet vad som väntar vid landningen.

Chicken race

Fortfarande kan de amerikanska politikerna undvika katastrofen men då måste båda parter börja göra eftergifter. Förhandlingar pågår men båda sidor framställer motpartens position som extrem. Det är en form av ett chicken race där den som blinkar först förlorar.

Obama har lagt fram ett förslag som republikanerna förkastar.

Förhoppningen var att förhandlingarna skulle underlättas av att Obamas omval nu är ett faktum men så har det inte blivit.

Republikanerna har hittills vägrat detaljera vilka nedskärningar de vill göra.

I praktiken har politikerna bara några veckor på sig eftersom kongressen normalt går på julledighet före jul och sedan inte återkommer förrän efter nyår.

Varje dag innebär ett steg närmare stupet som alla vill undvika.