Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Ikea utreder straffarbete i forna Östtyskland

Publicerad 2012-11-12

Vaktkur vid Berlinmuren.

Har du Ikeamöbler från 80-talet – då finns det en risk att de är paketerade av östtyska fångar och politiska dissidenter.

På fredag presenteras en rapport rörande misstankarna om utnyttjandet av straffarbetande fångar.

– Vi hoppas detta blir ett första steg mot en större utredning, säger Rainer Wagner, ordförande i en grupp om forna östtyska fångars rättigheter, till AP.

Rainer Wagner, ordförande  i gruppen UOKG ,var själv dömd till straffarbete i Östtyskland på 60-talet. Han välkomnar utredningen om Ikea. Men han menar att betydligt fler företag använde sig av fångar dömda till straffabete.

– Ikea är bara toppen av ett isberg, säger han.

Flera anklagelser har tidigare förts fram mot västtyska postorderföretag och östtyska statliga bolag som nu privatiserats efter murens fall. Anklagelser som hittills har tagits med ro av de aktuella företagen.

"Ännu inte helt färdig"

Den oberoende firman Ernst & Young har tagit fram rapporten rörande Ikeas påstådda utnyttjande av politiska fångar och personer dömda till straffarbete för att tillverka och paketera produkter från 60-talet fram till 80-talet.

– Vi kommer att presentera den här rapporten på fredag. Den är ännu inte helt färdig, säger Sara Carlsson, pressansvarig på Ikea Sverige, till Aftonbladet.

Hon vill inte kommentera något om utredningen innan rapporten har offentliggjorts.

"Isoleringscell med vatten och bröd"

Ikea startade utredningen tillsammans med Ernst & Young förra året när det framkom uppgifter i tysk media om att Ikea skulle använt sig av fångar under perioden. Uppgifter som Ikea såg väldigt allvarligt på.

Rainer Wagner berättar att livet i de östtyska strafflägren var hårt. I staden Dessau, där han själv satt fängslad, var fångarna tvungna att skära i metall med ålderdomliga farliga maskiner.

– Om någon vägrade blev de inlåsta i isoleringscell med vatten och bröd i upp till 42 dagar, säger han till nyhetsbyrån AP.