Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Reinfeldt dömer ut rödgröna

Publicerad 2012-10-17

"Romson har satsat på fel lag"

Varselvågen som sveper över Sverige dominerade dagens partiledardebatt.

Samtidigt försökte Fredrik Reinfeldt slå in en kil mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– De separerar allt mer och de är glada över det, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

I morse sparkade riksdagsåret i gång på allvar när partiledarna drabbade samman i höstens enda partiledardebatt i riksdagen. Efter gårdagens mirakelmatch i Berlin så duggade fotbollsreferenserna tätt. Men starkast prägel satte dock chockbeskedet från Telia Sonera, som i morse meddelade att 2 000 anställda riskerar att få gå.

S-ledaren borta

Eftersom S-ledaren Stefan Löfven inte sitter i riksdagen så var det som vanligt gruppledaren Mikael Damberg som förde Socialdemokraternas talan i kammaren. Han inledde med att räkna upp flera exempel på de allt fler tunga varselbesked som nu väller in över Sverige.

– Just nu sitter folk runt köksborden och är oroliga för att de ska förlora sina jobb.

Enligt Damberg så måste debatten nu handla om vilken väg som Sverige ska ta genom varselkrisen. Han anklagade regeringen för att inte våga tänka nytt när det gäller jobben och arbetslösheten.

– Ni borde lyssna till de över 100 000 unga som tycker att det behövs en ny jobbpolitik. Arbetslöshet är alltid ett stort slöseri för nära och kära, men även för samhället och individen, säger Damberg.

Han lyfte fram förslagen ur S-budgeten och menade att partiets åtgärder skulle sätta fart på den svenska arbetsmarknaden. Han nämnde bland annat att partiet vill täppa till rekryteringsgapet och lyfta innovationsarbetet.

Jämför politiken med fotboll

Damberg gav även ett nålstick till Fredrik Reinfeldt, som i går kväll satt på läktaren i Berlin tillsammans med förbundskanslern Angela Merkel.

– Ligger man under med 4-0 i halvtid så kan man inte spela likadant i andra halvlek. Men Reinfeldt verkar nöjd.

Men gruppledaren fick hårt mothugg av Fredrik Reinfeldt och hans allianskollegor.

– Utanförskapet har minskat med över 200 000 personer sedan vi tillträdde. S pratar om miljonerna i frågorna man vill profilera, men skippar att nämna miljarderna i sin budget. Det handlar om 30 miljarder i skattehöjningar, mest för unga. Och en gigantisk utbyggnad av bidragssystemet, säger han.

Även statsministern fokuserade på varselkrisen i sitt anförande. Enligt statsministern så står Sverige väl rustat.

– Sverige kommer att förändras, frågan är hur vi ska hantera det. Nu prövas den svenska modellen. I de mörkaste tider uppstår alltid nya jobb, säger han.

”Stor oenighet”

Men i flera frågor fick S-politikern också kritik av de andra oppositionspartierna. Åsa Romson (MP) krävde svar om hur partiet ställer sig till att ge även vuxna papperslösa flyktingar möjlighet till vård och skola. V-ledaren Jonas Sjöstedt anklagade Damberg för att vägra se att det är möjligt att få bort vinstintresset inom välfärden.

Efter debatten slog Fredrik Reinfeldt fast att han tycker oenigheten i den tidigare rödgröna alliansen ökar. Han vände sig också direkt till Åsa Romson och sa att hon har satsat på "fel lag".

– Det finns betydande skillnader mellan inte minst Miljöpartiet och Socialdemokraterna. De separerar allt mer och de är glada över det, säger han.

Det tidigare rödgröna samarbetet ligger i träda efter valet 2010. S, V och MP fokuserar i dag på sina egna partier och skriver inte några gemensamma motioner. Däremot så händer det att partierna pratar ihop sig i frågor som rör oppositionsarbetet i riksdagen.