Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Tidigare anställda starkt kritiska mot Ölands djurpark

Uppdaterad 2018-07-20 | Publicerad 2012-10-16

En näsbjörn ska ha slagits ihjäl med ett slagträ och två lejonungar dog när mamman inte kunde dia dem.

Samtidigt tillkallas sällan veterinär – på grund av att det kostar för mycket.

Ölands djurpark får hård kritik från tidigare anställda, avslöjar P4 Kalmar och SVT:s Smålandsnytt i dag.

Djurhållningen på djurparken ska ha stora brister enligt flera tidigare anställda som SVT:s Smålandsnytt och P4 Kalmar har pratat med.

– Det var verkligen som att man tog ut dem för sommarvisning och sedan var de inte djur längre, utan de var bara någonting, ett objekt som man inte skötte om, säger Caroline Ryding från Norrköping, till Smålandsnytt.

– När jag kom tillbaka efter helgen kunde det hända att djuren var helt utan mat och vatten.

"Hann inte mata djuren"

Caroline Ryding är utbildad djurskötare och jobbade på Ölands djurpark i två månader 2011. Hon har också jobbat på Kolmården.

– Miljön för djuren går inte att jämföra. Deras tanke är nog inte att djuren ska lida, men de mår absolut inte bra, säger hon till Aftonbladet.

– Första dagen jag jobbade så fick vi ställa tillbaka två fåglar som var alldeles undernärda, då förstod jag att det var något som var fel.

Caroline Ryding menar att de var för få anställda för att kunna ta hand om alla de omkring 650 djuren.

– En gång så plockade vi en liten marmosettapa. Han hade inte fått varken mat eller vatten på hela helgen. De hann inte, jag kan förstå att de inte hann för de var alldeles för få. Plus att de inte var djurvårdsutbildade de som var på helgerna, säger hon till P4 Kalmar.

Gymnasieeleverna Pia Westén och Amanda Gustavsson gjorde tillsammans praktik på Ölands djurpark 2011. Då hade fyra lejonungar precis fötts, men lejonhonan hade svårt att dia dem. Trots det ska personalen först inte ha gjort något.

Slogs ihjäl med slagträ

– När två stycken hade dött beslöt de att börja flasknappa de två sista, säger Pia Westén, till P4 Kalmar.

– Ni får sätta upp presenning här så att besökarna inte ser att det är sjuka djur här sa de, det reagerade man ganska starkt på, säger Amanda Gustavsson.

Enligt flera av de tidigare anställda har djurparken många gånger struntat i att tillkalla en veterinär när något djur blir sjukt på grund av ekonomiska skäl.

Enligt Caroline Ryding har djur också avlivats på fel sätt, bland annat slogs en näsbjörn ihjäl.

SVT: Med vad?

– Med ett slagträ... eller en kofot, och det vi fick höra efteråt var att vi inte fick berätta för veterinären. Detta är ju något som veterinären ska göra, man får inte slå ihjäl så här stora djur.

"Har inget att anmärka på"

Caroline Ryding berättar för Aftonbladet att hon anmält djurparken till länsstyrelsen.

Både Smålandsnytt och P4 Kalmar rapporterar att länsstyrelsen gjort flera föranmälda inspektioner, men att några allvarliga fel då inte upptäckts.

Ölands djurpark svarar på kritiken i ett pressmeddelande:

– Vi på parken månar alltid om våra djur. Länsstyrelsen i Kalmar genomför regelbundet kontroller av verksamheten, bland annat enligt djurskyddslagen, genom så kallade inspektioner. Länsstyrelsen har inga klagomål mot parken, skriver man i det.

Djurparksveterinären Karl Johan Nordfeldt säger i pressmeddelandet att han besöker parken varje vecka för kontroll av bland annat djurhållningen.

– Jag har ingenting att anmärka på skötseln av djuren på parken.

Följ ämnen i artikeln