Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Kaos utanför rätten i Indien

Publicerad 2013-01-07

I dag inleddes rättegången i Indien.

Männen som står anklagade för att ha gruppvåldtagit den 23-åriga läkarstudenten Jyoti Singh Pandey i New Delhi riskerar dödsstraff.

Och i domstolen rådde kaos.

Tungt beväpnade vakter bevakade de misstänkta våldtäktsmännen när de anlände till rättegången.

På måndagsmorgonen svensk tid anlände de fem män som anklagas för den brutala gruppvåldtäkten till rätten i den indiska huvudstaden New Delhi. Offret: Jyoti Singh Pandey, 23, en kvinnlig läkarstudent.

Dit transporterades de från Tihar-fängelset, där de suttit häktade sedan tre veckor tillbaka.

Kaos och protester

De misstänkta möttes av av ett stort uppbåd av åhörare. På grund av kaoset beslutade domaren att hålla förhandlingarna bakom lyckta dörrar.

– Rätten har blivit fullpackad. Det har blivit omöjligt för den här domstolen att bedriva förhandlingar i det här fallet, sa domaren Namrita Aggarwal utanför rättssalen till högljutt protesterande advokater och media som samlats, rapporterar Reuters.

Förhandlingarna i dag går ut på att männen formellt får anklagelserna mot dem upplästa för sig.

De misstänks för att ha deltagit i gruppvåldtäkten, för att ha mördat 23-åringen och även för kidnappning, rån och för att tillsammans ha planerat attacken, som ägde rum på en buss i staden, den 16 december. Studenten skadades så allvarligt att hon avled på ett sjukhus i Singapore.

Anger varandra

Två av dem ska i lördags ha ansökt om att hjälpa till med bevisning mot de övriga tre, för att själva få strafflindring. Det uppger en av åklagarna i fallet, Rajv Mohan.

Även en sjätte man är misstänkt, men eftersom han bara är 17 år gammal kommer rättegången mot honom hållas vid en speciell ungdomsdomstol.

Dåden har väckt starka reaktioner över hela landet, och även i resten av världen, och krav har rests på att stärka skyddet för kvinnor.

Förhandlingarna fortsätter den 10 januari. Om männen fälls riskerar de dödsstraff.