Risk för talibancomeback när USA drar sig tillbaka

Karzai borde känna oro inför möte med Obama

När Afghanistans president besöker Vita huset i morgon så borde han oroa sig för sin framtid.

Inte för att Obama kan vara på dåligt humör.

Men utan de amerikanska trupperna är Hamid Karzais överlevnad ingen självklarhet.

Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Obama håller som bäst på att fundera över hur snabbt han ska dra tillbaka de amerikanska trupperna från Afghanistan. Just nu har USA 68 000 soldater på plats men de kommer förmodligen att minska rejält redan i år. Alltfler länder med trupper i landet aviserar att de drar tillbaka dem snabbare än tidigare planerat.

Omvärlden har helt enkelt gett upp hoppet om att kunna förvandla Afghanistan till en modern demokrati och skyddsvall mot internationell terrorism. Nu handlar det om att försöka rädda så mycket som går.

Dra sig ur helt

Den stora frågan är om USA ska lämna kvar några trupper när insatsen upphör helt i slutet av 2014. Obamas generaler har föreslagit att mellan 6 000 och 15 000 ska stanna kvar.

Nu hävdar Obamas rådgivare att presidenten överväger att inte lämna kvar några trupper alls. Vilket fått afghanska parlamentariker att protestera högljutt. De fruktar att inbördeskriget åter blossar upp i full skala och att talibanerna kommer tillbaka till makten.

Det är svårt att säga emot.

Trots att USA lagt ner över 250 miljarder kronor på att träna och utrusta den afghanska armén de senaste tio åren så medger Pentagon att bara en av 23 Natotränade brigader kan operera utan stöd från USA eller Nato. Fortfarande deserterar massor av rekryter vilket gör att nya hela tiden måste träna upp.

Infiltreras

Lägg till det att armén konstant infiltreras av talibanerna. Numera är den vanligaste dödsorsaken för Natosoldater att de blir skjutna av samma afghanska soldater som de tränar. En viktig orsak till att USA definitivt tappat sugen för att vara kvar i Afghanistan.

Fruktan för att den afghanska armén helt ska kollapsa när de utländska trupperna dras bort och att talibanerna återtar makten är inte obefogad.

Hamid Karzai är från början tillsatt av väst. Han har vunnit några val efter det men vid framförallt det senaste var valfusket omfattande. Det folkliga stödet för honom är mycket osäkert.

Obama har framförallt två saker för ögonen när han fattar beslut om hur många amerikanska trupper som ska stanna.

Spionchef

USA vill till varje pris undvika att terrororganisationen al-Qaida på nytt får en fristad i landet.

USA vill vara säkert på att den afghanska armén klarar av att säkra landet.

Därför lutar det åt att Obama lämnar kvar en mindre styrka.

Även om det bara är ett sätt att skjuta problemen framför sig. Den dagen den siste amerikanske soldaten lämnar Afghanistan testas den väststödda regimens överlevnadsförmåga. Risken är uppenbar att det slutar med att talibanerna gör comeback i en eller annan form.

Under sitt besök i USA får Karzai en väldigt konkret påminnelse om vad som kan hända. Han förväntas besöka sin spionchef Asadullah Khalid som vårdas i USA sedan talibanerna försökte mörda honom i Kabul förra månaden.