Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Vargarna återerövrar hela Västeuropa

Publicerad 2018-02-27

Vargarna håller på att återerövra sina gamla jaktmarker i Europa. De har siktats i tättbefolkade länder som Luxemburg och Holland – och finns vid stadsportarna utanför Paris och Hamburg. Tyskland och Frankrike har nu fler vargar än Sverige.

I januari spårades en varg nära Meerhout i Belgien. Det var första gången på över 100 år som en varg siktades i landet. Honan, som försetts med sändare i Tyskland och döpts till Naya, hade följts sedan hon vandrat från ett område mellan Berlin och Hamburg ända till Nederländerna och därpå söderut till belgisk mark.

Nayas ankomst till Belgien var anmärkningsvärd på ytterligare ett plan. Den innebar att arten återvänt till alla länder på Europas fastland som den utrotades från under 1800-talet och början på 1900-talet.

Mest exceptionell är utvecklingen i Frankrike och Tyskland. I båda länderna kom vargarna tillbaka på 1990-talet, genom invandring från Italien respektive Polen.

Sverige förbisprunget

I dag har Frankrike en stam på 360 vargar och regeringen har nyligen sagt att stammen ska tillåtas växa till 500 djur. På tysk mark finns i dagsläget 60 vargfamiljer, vilket innebär en population på cirka 500 vargar.

Det innebär att både tyskarna och fransmännen sprungit förbi Sverige och de andra nordiska länderna. Senaste uppskattningen för Sverige är 355 vargar. I Norge finns cirka 75 vargar och i Finland 165, enligt beräkningar i våras.

Samtidigt har den italienska stammen vuxit ytterligare, till cirka 1 500 vargar. Spanien ligger fortsatt i topp i Västeuropa med omkring 2 500 vargar.

Det är uppenbart att det inte enbart är folktäthet och naturliga förutsättningar som avgör om ett land har många vargar eller ej.

– I Tyskland har tillväxten varit väldigt snabb. En viktig orsak är att vargarna har varit fredade hela tiden, i tio års tid, och det verkar som om tjuvjaktsnivån har varit väldigt låg. Dessutom har vargarna väldigt väl lyckats anpassa sig till en miljö som är starkt påverkad av människor, säger Peter Westman, biträdande generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF i Sverige.

Intoleranta svenskar?

Guillaume Chapron, fransk rovdjursforskare verksam vid Sveriges lantbruksuniversitet, tror att kulturella skillnader har betydelse.

– Människor i Sverige och Norge har uppfattningen att allt i samhället ska vara perfekt. Därför är man mer intoleranta än i Frankrike, Italien och Spanien. Där accepterar man att stora rovdjur kan ställa till med problem.

Chapron tror att vargarna kommer att fortsätta att sprida sig över kontinenten.

– Jag är pessimistisk när det gäller Skandinavien, men försiktigt optimistisk vad gäller övriga Europa.