Robert, 30, var nära att dö av fentanyl
Uppdaterad 2018-02-28 | Publicerad 2018-02-27
Robert Sanderö var nära att stryka med när han rökte den narkotikaklassade substansen fentanyl för första gången. Nu är han drogfri – men lever med sorgen efter vännerna som dött.
Många som börjar använda fentanyl gör det av samma anledning som Robert Sanderö och hans vän. De är beroende av heroin men kan inte hitta någon som säljer och har därför ingen annan uppgift som känns viktigare i stunden än att hitta en ersättande substans som förlänger ruset och stoppar avtändningen.
– Den akuta avtändningen av heroin håller i sig i tre–fyra dagar och känns som influensa gånger tio. Du är sängliggande, kroppen skakar, svettas och spyr och det kan gå så långt att du bajsar och kissar ner dig, säger Sanderö.
– Om någon erbjuder dig chansen att känna dig frisk igen, då tar du den.
Starkare än heroin
Hans vän beställde fentanylplåster på internet som de rökte tillsammans. Fentanyl kan vara 50 gånger starkare än heroin. Robert Sanderö berättar att han först blev rädd eftersom flera vänner och bekanta redan dött i heroinöverdoser, men att det logiska tänkandet försvinner under jakten på nästa fix.
– Vi hade ingen aning om hur vi skulle dosera. Vi lade på en väldigt stor bit av plåstret och rökte det, och både han och jag kände oss helt förstörda. Jag minns att det nästan var en överdos, att jag befann mig mellan liv och död.
Numera är 30-åriga Sanderö ordförande i Brukarföreningen Linköping. Han blev drogfri för fem år sedan genom en subutexbehandling som fortfarande pågår.
– De jag känner som fortfarande håller på med fentanyl säger att de oroar sig för en överdos. Desto längre de går på det, desto mer behöver de ta för att känna av det. Och de nya syntetiska fentanylpreparaten blir bara starkare och starkare, säger han.
Flera vänner dog
Två av Sanderös nära vänner dog i fentanylöverdoser under 2016. Den yngre av dem, en 21-årig man, köpte preparatet på internet och fick det i brevlådan två dagar senare i en nässprejflaska.
– Dagen efter hittade mamman honom i hans lägenhet, räddningstjänsten bröt upp dörren när han inte öppnade. Han hade kvävts i sina egna spyor.
Brukarföreningen Linköping kampanjar för att motgiftet naloxon ska bli receptfritt för att minska dödsfallen.
– Vi vill att alla som har en anhörig som använder opiater ska ha naloxon hemma. Vi har börjat dela ut naloxon även om det är olagligt, men vi har sagt att vi hellre tar böterna än låter någon dö, säger Robert Sanderö.