Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

”Det är mycket vackra ord från regeringen”

Publicerad 2013-11-01

Här är S-planen för en giftfri miljö

Här är Socialdemokraternas ogiftiga pil mot regeringen.

Partiet lanserar nu ett eget åtgärdsprogram för att nå miljömålet om en giftfri miljö.

– Det är mycket vackra ord från regeringen, men tittar man på vad som faktiskt händer så ser det illa ut, säger miljöpolitiska talespersonen Matilda Ernkrans (S).

Den senaste tiden har målet om en giftfri miljö i Sverige återigen blivit aktuellt. Det har kommit rapporter om farliga kemikalier i både nappflaskor och barnjeans. Sveriges riksdag har satt upp 16 miljömål som ska vara nådda 2020. Ett av dem är giftfri miljö, som det enligt Naturvårdsverket just nu inte ser ut som om Sverige kommer att nå.

Tolvpunktsprogram

Nu går S till attack mot regeringen i frågan. Aftonbladet kan i dag avslöja att partiet nu tagit fram ett eget tolvpunktsprogram för att målet.

– Åtgärderna ska göra så att exponeringen av farliga ämnen minskar för människor i Sverige, att vi kan minimera riskerna med kemikalierna och att kontrollen kan effektiviseras, säger Matilda Ernkrans (S).

Hon är skarpt kritiskt till regeringen och miljöminister Lena Eks (C) arbete.

”Prioriterat ned”

– De har prioriterat ned arbetet för en giftfri miljö. Det är många föräldrar som just nu går och funderar på vilka fler kemikalier i de kläder som de sätter på sina barn som kan vara farliga, säger hon. 

Lena Ek vill inte kommentera S-kritiken.

– De lyfter många frågor som regeringen redan driver eller kommer att presentera i den proposition som nu bereds om insatser för att uppnå målet. Lena Ek kommer att presentera regeringens samlade kemikaliepolitik inom kort, säger Emma Lindberg, politiskt sakkunnig på Miljödepartement.