Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Helin lättad och glad

Publicerad 2014-01-08

Imponerad av UD:s och polisens arbete

Aftonbladets chefredaktör och publisher är oerhört glad och lättad efter beskedet att de två svenska journalisterna är fria.

– Fantastiskt skönt, säger han. En sån oerhörd lättnad.

Helin fick beskedet när han under ett möte avbröts av att Magnus Ringman, Aftonbladets administrative redaktionschef som kom in och sa "De är fria".

Det har varit tunga veckor innan dess.

– Jag har aldrig tvivlat på att de skulle komma ut levande, säger Helin. Samtidigt har jag varit deprimerad eftersom den genomsnittliga tiden som folk sitter kidnappade i såna här fall är över ett år. Jag vågade inte hoppas på ett så här i sammanhanget relativt snabbt frisläppande.

Helin har hela tiden fått uppdateringar.

– Det har varit många turer. Ibland har vi trott att ett frisläppande var nära men sen har det kallnat.

Helin hyllar samarbetet med UD, Polisen och Dagens Nyheter som ledde fram till att Niclas Hammarström och Magnus Falkehed nu är fria.

Passivitet

– Vi journalister brukar i sådana här sammanhang vara snabba med att kritisera UD för passivitet. Nu när vi kunnat följa inifrån hur de jobbar kan jag konstatera hur oerhört engagerade de varit. Från utsidan framstår tystnaden ofta som frustrerande. Nu förstår jag att det ibland finns goda skäl till att det är tyst.

Aftonbladet och andra svenska medier var snabba med en omfattande publicering kring kidnappandet av Magnus Falkehed och Niclas Hammarström när det skedde i slutet av november. Sedan har det varit tyst.

– I början visste vi inte vilka som kidnappat journalisterna. Det finns skäl att agera på olika sätt beroende på om de tagits av regimen eller rebellerna. När vi fick reda på att de fanns hos rebellerna agerade vi därefter.

Tystnad har med andra ord varit ett effektivare sätt att få de två fria än att ösa på med artiklar.

Världens farligaste

Kidnappningen av de två har hela tiden hanterats som ett personalärende av Aftonbladet trots att båda är frilansar. Hammarström var tidigare under många år anställd på tidningen. Falkehed var mångårig stringer innan han gick över till Dagens Nyheter.

– Vi bestämde oss tidigt för att lägga det formella åt sidan och behandla det som ett personalärende, säger Helin.

Vad betyder Niclas och Magnus frisläppande för den journalistiska bevakningen av konflikten i Syrien?

– Samstämmiga bedömare är ense om att Syrien just nu är det farligaste landet i världen att rapportera ifrån. Det är klart att det påverkar journalistiken och det gör bevakningen ännu viktigare. Jag är stolt och imponerad över att det finns så många medarbetare på Aftonbladet som brinner för att rapportera från sådana här områden. Säkerhetsmässigt är det väldigt svårt att bedöma vad som går att göra. Ibland är det för farligt. Då öppnas en marknad för frilansar och där måste jag fundera över vilket ansvar vi har.