Obama håller tal på klassisk mark

Uppdaterad 2013-08-29 | Publicerad 2013-08-28

Femtioårsjubileum av "I have a dream"-talet

I kväll sänder Aftonbladet direkt från Barack Obamas historiska tal framför Lincholnmonumentet i Washington DC.

Tusentals människor samlas just nu för att se USA:s första svarta president fira 50-årsjubileet av den dag då Martin Luther King Jr skanderade: "I have a dream".

Den 28 augusti 1963 var det strålande solsken i Washington DC.

250 000 människor hade marscherat till staden och allting kulminerade i Martin Luther King Jr:s historiska tal framför Lincholnmonumentet.

"I have a dream"-talet var kulmen på den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Det var talet som räknas som både det bästa och det viktigaste i USA under 1900-talet.

Tusentals marscherar i dag

I dag, exakt 50 år senare, regnar det i Washington.

Ändå marscherar just nu tusentals människor till samma plats. De firar jubileet tillsammans med fler högt stående afroamerikaner - däribland Barack Obama.

– Tyvärr har det regnat rätt ordentligt, det har duggat och blivit ihållande regn. Men stämningen är ändå väldigt god och högtydlig, säger Per Bjurman, Aftonbladets reporter på plats i Washington DC.

Enligt hans uppskattning är det runt 10-20 000 människor som samlats.

– Människor här pratar om att det är viktigt att bygga vidare på drömmen för att den inte är helt uppfylld ännu. De talar om att nya generationer måste fortsätta kampen, säger Per Bjurman.

Samma frågor diskuteras nu som då

Mycket har ändrats under de här femtio åren. Men trots det är det delvis samma frågor som diskuteras bland demonstranterna nu som då.

– Frågorna de marscherade för 1963 var ekonomiska, säger Tara Childs, 35, ordförande för Young and Powerful, en amerikansk grupp för yrkesverksamma unga, till Washington Post.

Hon fortsätter:

– När jag ser filmklippen från den dagen blir jag rörd för jag känner att vi fortfarande kämpar med samma frågor. Arbetslösheten är fortfarande... oproportionerligt hög bland afroamerikaner. Det var problemet 1963 och det är det fortfarande.

Hon får medhåll av en professor:

– Fattigdomen har minskat för alla, men den har minskat på ett sätt som gör att proportionen mellan andelen svarta som är fattiga och vita som är fattiga är den samma i dag som den var för 50 år sedan, säger William Darity Jr, professor i politik, ekonomi och afroamerikanska studier vid Duke Univerity, till Washinton Post.

Obama väntas tala om problemen

När Barack Obama talar vid 21-tiden svensk tid väntas han peka på sig själv som ett tecken på att mycket har blivit bättre.

Samtidigt väntas han, enligt Washington Post, understryka hur mycket jobb som finns kvar att göra. Han väntas tala om att homosexuella, svarta, kvinnorättsaktivister och immigranter borde gå samman för att försvara sina rättigheter. Han väntas också lägga fokus på att det forfarande är svårt för vissa minorietsgrupper att få rösta i val.

Utöver Barack Obama talar bland annat Oprah Winfrey och de förra presidententerna Bill Clinton och Jimmy Carter.