Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Här gör Annie Lööf fotbollscomeback

Publicerad 2013-11-06

Här kickar näringsminister Annie Lööf boll under ett regeringsbesök i Ghana.

Den tidigare fotbollsmålvakten är på plats för att plocka upp idéer om entreprenörskap - men hann med en snabb comeback på planen.

– Konditionen är lite sämre i dag och jag har tappat tekniken lite, men det var väldigt kul, säger hon.

Just nu genomför Annie Lööf (C) ett besök i Afrika tillsammans med svenska företagsdelagationer. Näringsministern befinner sig just nu i Ghana, där hon ska studera den snabba ekonomiska utvecklingen i landet och hur man främjar innovationer och entreprenörsskap. Lööf träffar både Ghanas näringsminister samt landets vice utrikesminister. Flera av mötena gjordes tillsammans med företrädare från de 20-talet svenska företag som har verksamhet i landet. Men redan i förra veckan träffade Lööf Ghanas president som var på besök i Sverige.

Deltog i fotbollsmatch

Men dessutom fick näringsministern också möjlighet att göra en kort comeback i en av de sporter hon ägnade sig åt i ungdomen - fotboll. Den gamla målvakten, som spelade för IFK Värnamo i division 2, snörade på sig skorna och deltog i en svettig och dammig match med ett lag flickor i åldrarna 12-14 år.

– Det är ett svenskt företag som arrangerar en tävling här nere. Syftet är att öka förståelsen, att stärka unga tjejer och få dem att samarbeta. Sedan får vinnarna åka till Stockholm för att vara med i en turnering där, säger Annie Lööf.

Tjejerna hon spelade med vann den förra turneringen och besökte Stockholm för några veckor sedan.

– Det var jättekul att spela, tjejerna var fantastiska och är "coming stars". Jag delade ut landslagströjor till dem och det var en väldigt trevlig stämning, säger Lööf.

Studerar innovationer

Ministern beskriver sin nuvarande fotbollsform som "sådär".

– Jag var ju målvakt när jag spelade och nu spelade jag ute på plan. Konditionen är lite sämre i dag och man har tappat tekniken lite. Men jag sköt ett skott i ribban i alla fall, säger hon.

Fotbollsmatchen var en av flera punkter på ett späckat schema. Annie Lööf lyfter framför allt fram den roll som entreprenörsskap och innovationer har i Ghanas snabba utveckling.

– Landet har jättestora utmaningar. En fjärdedel av befolkningen lever i extrem fattigdom. Men de har en enorm tillväxt, de tillhör de mest snabbväxande länderna i världen. De ligger i framkant i Afrika när det gäller IT och kommunikation och har ett antal företagsscenter för att få fler företag.

Efter besöket i Ghana ska Annie Lööf vidare till Angola.