Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Klytjko: "Vi behöver ert stöd"

Uppdaterad 2014-03-07 | Publicerad 2014-03-06

Ex-proffsboxaren och oppositionsledaren vädjar om Europas hjälp.

Vid kvällens EU-toppmöte i Dublin var ex-världsmästaren i boxning Vitali Klytjko där tillsammans med nyligen frisläppta oppositionsledaren Julia Tymosjenko, redo att ta upp kampen för Ukrainas självständighet.

– Jag vet bättre än någon annan, utan fajt, ingen seger, säger Klytjko.

När Europaparlamentets största politiska grupp EPP samlades i Dublin ikväll på sin årliga kongress handlade det mesta om krisen i Ukraina.

På plats var Julia Tymosjenko tillsammans med Vitali Klytjko, som leder Ukrainas Demokratiska Allians för Reform (Udar).

Stärka yttrandefriheten

I sitt tal vädjar den tidigare världsmästaren i boxning om Europas hjälp.

– I 20 år efter järnridåns fall har vi alla drömt om att bygga ett modernt demokratiskt land. Vi har drömt i många år, men ingenting har hänt, säger han.

Vitali Klytjko i sitt tal att de bland annat vill ha med Ukraina i EU, genast påbörja förhandlingar med Nato, stärka press- och yttrandefriheten i landet och hålla ett öppet och transparent val i maj.

"En svikare"

– I dag har jag talat hundra gånger med olika personer och det viktigaste samtalsämnet har varit Ukraina och frågan om vår självständighet och vårt lands framtid, sa Vitali Klytjko.

Han kallar den avsatte ex-presidenten Viktor Janukovytj en svikare av det ukrainska folket och ägnade en stund åt att tala om de hundratusentals ukrainare som förra året gick ut på gatorna för att protestera. Ibland i 30 graders kyla. Han kallade dem hjältar.

Julia Tymosjenko, som varit ute i friheten i knappt tio dagar, gick med stöd av en rullator.

– Vi bygger en europeisk nation, vi ska göra det och ingen kan stoppa oss. Det är vi skyldiga de som dog (under protesterna), säger hon.