Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

M föreslog samma sak – som KD

Publicerad 2012-06-11

Moderaternas partisekreterare Kent Persson vill ha extra tillsyn av äldrevården.
Men en sådan myndighet är redan på gång på KD:s initiativ.
Tretton personer har hittills sökt jobbet som generaldirektör.

Kent Persson.

Moderaternas nye partisekreterare har hamnat i blåsväder igen. I går lanserade han ett förslag från partiets äldrepolitiska arbetsgrupp om en oberoende välfärdsinspektion. Dess uppgift - att kontrollera all äldrevård och ha befogenhet att dela ut vite och även stänga boenden som inte håller måttat.

– Inspektionen bör ha ett tydligt mandat att utfärda föreskrifter, varningar och se till att icke-fungerande verksamheter drabbas av tydliga påföljder, skriver han på sin blogg.

Utspelet har fått KD:s partiledare Göran Hägglund att se rött. Redan i januari förslog hans parti en liknande myndighet. I går kväll twittrade Hägglund ironiskt:

"Själv funderar jag på att presentera en idé som jag kallar jobbskatteavdrag..."

Och fortsatte:

"Detta alltså apropå m:s förslag om förstärkt tillsyn av vård & omsorg. Tur att de han göra sitt utspel innan myndigheten är på plats. "
På torsdag klubbar regeringen direktiven till den organisationskommitté som ska sätta ramarna för myndighetens arbete. För några veckor sedan utlyste departementet tjänsten som chef över kommittén. Den personen ligger sedan bra till att bli generaldirektör. Ansökningstiden gick ut i torsdags. Hittills har 13 personer sökt jobbet. Myndigheten kommer börja jobba 1 juni nästa år och tar över hela tillsynen från Socialstyrelsen.

Äldreminister Maria Larsson (KD) skrev i januari en debattartikel i januari där hon slog fast:

– Jag och mitt parti vill därför se en självständig tillsynsmyndighet, som på ett än mer kraftfullt och oberoende sätt kan utöva tillsyn i alla verksamheter, både i kommunal och privat regi.

Enligt Aftonbladets källor är hela alliansen överens om att tillsätta myndigheten. Även FP har påtalat behovet av ökad tillsyn av äldrevården.

– Det här handlar om att KD känner sig lite snuvade på frågan, säger en källa i regeringen.

Kent Persson säger att partiets arbetsgrupp, som leds av riksdagsledamoten Mats Gerdau, visst kände till KD-myndigheten.

– Vi är såklart medvetna om att regeringen vill reformera Socialstyrelsens arbete. Det är rätt och bra. Vi vill ha en välfärdsinspektion som särskilt fokuserar på äldreomsorgen, det är att gå ett steg längre?

Vad är skillnaden mellan er myndighet och KD:s?

– Det som vår arbetsgrupp föreslår är en specifik välfärdsinspektion för äldreomsorg medan den myndighet som socialdepartementet arbetar med har ett bredare uppdrag.

– KD har gått före och drivit på och det är vi tacksamma för. Det finns ingen spricka i alliansen i den här frågan.