Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Ännu en man på topposition för V

Publicerad 2012-02-13

Män på de tyngsta posterna i Vänstern

Män, män och åter män.

De tre toppositionerna inom Vänsterpartiet innehas av män – och allt talar för att Hans Linde väljs om som gruppledare.

– Män får de tyngsta posterna, säger förre partiskreterkandidaten Mia Sydow Mölleby.

Enligt källor till Aftonbladet har vänsterfalangen inom partiet tröttnat på den stora dominansen av män i partitoppen.

Jonas Sjöstedt är partiledare, Aron Etzler partisekreterare och under tisdagen väntas Hans Linde få nytt förtroende som gruppledare för Vänsterns riksdagsgrupp.

Han är nämligen ohotad.

– Nej, det finns ingen annan kandidat, säger Rosanna Dinamarca, som tidigare vägrade ta platsen som partiets andre vice ordförande.

”Är ett problem”

– Det är klart att det är ett problem. Jag har stått för rätt mycket av den här kritiken, så det är bra om man kan lyfta fram andra personer som får uttala sig, fortsätter hon.

Jonas Sjöstedt ville så gärna få Aron Etzler vald till partisekreterare att han var beredd att offra Hans Linde som gruppledare, enligt Aftonbladets källor.

Men Linde blir alltså kvar.

– Min uppfattning är att det skulle varit en annan partisekreterare. Hans Linde har ju aldrig varit ifrågasatt och riksdagsgruppen har ju ingen anledning att plötsligt ändra åsikt, säger Mia Sydow Mölleby. Jag kan inte tycka att riksdagsgruppen ska ta ansvar för partistyrelsens val.

Sned fördelning

Sydow Mölleby håller med om att mansdominansen är ett problem.

– Jag tycker att det ofta är männen som får de främsta posterna. Sedan får kvinnor också framträdande poster, men lite snett nedåt i rangordning.

Hon får mothugg av gruppledaren Hans Linde.

– Jag tycker det är en kritik som är orättvis. Den osynliggör väldigt många av de kvinnor vi har i partiet. Vi har en riksdagsgrupp där en tydlig majoritet är kvinnor och kvinnor på de absolut tyngsta uppdragen, säger Linde.