Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

”Sverige” och ”människor” vanligaste orden i Löfvens första maj-tal

Publicerad 2012-05-01

Orden ”Sverige” och ”människor” var de mest frekventa i Stefan Löfvens första maj-tal, avslöjar programmet word cloud.

Orden ”Sverige” och ”människor” var de mest frekventa i Stefan Löfvens första maj-tal, avslöjar programmet word cloud.

– Den här bilden berättar mycket om vad han vill lyfta fram i sitt tal, säger retorikforskaren Ann Öhrberg.

Inför sitt framträdande på Götaplatsen i Göteborg sa Löfven att hans tal vilar på tre ben: finanserna, innovationspolitiken, och anställningsmöjligheterna.

Bister inledning

Inget av orden, eller delar av dem, blev särskilt frekventa i talet. I stället blev ”Människor” blev det vanligaste förekommande ordet.

– Han drog många egna exempel på hur han har mött människor, det var nog därför. Och att berätta om mötena var ett sätt att inledningsvis lyfta fram en förtvivlad bild av Sverige som han menar att regeringen har orsakat, säger Ann Öhrberg.

Efter den bistra inledningen kom en vändning i talet där målet var att få åhörarna att tycka att Socialdemokraternas är lösningen på Sveriges problem, enligt Öhrberg.

– Orden ”ska”, ”politik” och ”behöver” är också vanliga i talet, och det tyder på att det är ett framåtpekande tal, säger hon.

Innovation nytt S-ord

I övrigt tycker Ann Öhrberg, som bara har läst talet och sett word cloud-bilden, att det förmedlar en optimism och att det syftar till att lösgöra Socialdemokraterna från partiets historik.

– Han nämner inte Götaplatsen och Internationalen, som är två tunga ord historiskt. I stället försöker han lyfta fram innovation. Moderaterna tog arbetslinjen från Socialdemokraterna. Jag tror att Löfvens mål var att göra innovation till Socialdemokraternas ord. Det kanske inte var oväntat, men intressant, säger Ann Öhrberg.