Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Nokias nya nalle saknar 4g

Publicerad 2012-02-28

Nokia Lumia 900 har släppts i Usa - kommer till Sverige i vår.

BARCELONA. Nokias nya toppmodeller släpar efter konkurrenterna.

Den häftigaste nya smarta mobilen kommer i vår.

Men utan 4g som alla andra tillverkare skyltar med.

En av Mobile World Congress mest emotsedda presentation var Nokias nya mobiler.

Förväntningarna var höga. Det talades om att Nokia och Microsoft ska gå ihop och Nokia antydde att man hade riktigt vassa nya produkter på gång.

Men festen kom av sig. Det blir inget samgående. I alla fall inte nu.

Däremot kommer nya flaggskeppet, 4g-mobilen Lumia 900, som släppts i Usa till Sverige i vår.

Fast utan 4g.

41 megapixel

Med tanke på att Samsung, Lg, Sony, Huwaei, Htc med flera kommer eller redan har kommit med sådana är det mycket märkligt.

Den andra nya telefonen Lumia 610 är en billigare mobil med Windows Phone. Om nu Windows Phone lockar ungdomar på samma sätt som Android och Apple om man har råd.

Den tekniskt sätt häftigaste nya Nokiamobilen är 808 Pure View. En kameramobil som klarar en upplösning upp till 41 Megapixel. Jo just det. 41 Megapixel.

I och för sig kan jag inte ens föreställa mig vad man ska med bilder på 41 megapixel till.

Fråga gärna en yrkesfotograf hur många Megapixel deras kameror klarar. Men för den som vill vara värst finns den snart.

Fast, den går på operativsystemet Symbian. Som Nokia håller på att rusta ned. De flesta utvecklingsavdelningarna har lagts ned eller är på väg att stängas. Nokia ska ju satsa på Windows Phone.

Trögt i Europa

Nokialedningen är tydligen inte helt trygga med det beslutet. Visserligen är Nokia störst på Windows Phone nu. Man har gått om Htc. Och analysföretaget Morgan Stanley har spått att det kommer att säljas 37 miljoner Windows Phone-mobiler i år mycket tack vare Nokia.

Men, senaste kvartalet såldes 1,9 miljoner. Av dem stod Nokia för 900 000. Så det är långt kvar till 37 miljoner.

Det går trögt i Europa för Nokias windowsmobiler. Vd:n Stephen Elop fick lyfta fram glädjeämnet Ryssland. Men i övrigt är det ont om positiva signaler.

För att tjäna pengar flirtar Nokia därför ännu hårdare med Asien och Afrika. För de marknaderna lanserade med tre ”halvsmarta” mobiler som alla använder Symbian. Den dyraste kommer att kosta under 2 000 kronor. Många sådana blir också pengar.

De som hade hoppats att Nokia skulle ge svar på vart man ska och hur och vilka fler häftiga mobiler man har i påsen fick egentligen inga svar. Men de kanske kommer.