Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Snusförbud är aktuellt i Umeå

Uppdaterad 2011-11-23 | Publicerad 2011-11-22

”Det är hur jävla korkat som helst”

Ett tjänstemannaförslag vill införa snusförbud för anställda inom Umeå kommun.

Nu kan det vara slutsnusat i Umeå.

Ett förslag vill nu att snusförbud införs för alla kommunanställda.

– Det är hur jävla korkat som helst, rasar Anders Ågren (M), oppositionsråd i Umeå.

Anders Ågren (M)

För två år sedan försökte man. Nu är det på gång igen.

Ett tjänstemannaförslag i Umeå föreslår att det ska vara förbjudet för anställda att ta sig en pris på arbetstid, enligt Västerbottens-Kuriren.

En som är starkt emot tanken är stadens oppositionsråd Anders Ågren (M).

”Sunt förnuft”

”Från moderaterna kommer vi att rösta nej. Gärna "morötter" och hjälp för dem som vill sluta att snusa, men inte förbud. Lite sunt förnuft skadar inte”, skriver han på sin blogg.

För Aftonbladet utvecklar han kritiken mot förslaget:

– Kommunen ska inte hålla på med att leka moralpolis. Jag tycker det är okej att man uppmuntrar folk att sluta snusa. Men just att förbjuda snusning på arbetstid är fullständigt urfånigt. Vad är det för kontrollsamhälle man lever i då?

Men många förbjuder ju redan rökning. Varför inte snusning?

– Skillnaden som jag ser det är att rökning är något som skadar tredje part. Det är klart att det alltid går att hitta exempel på när det inte är skadligt för andra än dig själv. Men rökning som sådan är betydligt skadligare än att snusa, säger Anders Ågren.

När förslaget var på tapeten för två år sedan blev det efter häftiga protester nedröstat, något som oppositionsrådet tror kommer att hända igen.

Beslut om två veckor

Det aktuella förslaget hade ursprungligen som mål att kommunen skulle vara snusfri 2013, men under ett utskottsmöte under tisdagen tog man bort just det årtalet. Istället kommer man att ha ”en tobakfri arbetstid” som mål.

Om två veckor kommer Umeås kommunstyrelse att ta upp ärendet. Fram till dess lär debatten fortsätta.

Sedan tidigare driver Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) ett arbete om att göra alla kommuner tobaksfria. Runt 20 kommuner i landet har redan infört snusförbud.

– Vi vill inte uppmana kommunerna till snusfrihet. Däremot är vi väldigt intresserade när kommuner och landsting själva väljer att införa det. Vi följer det men vi har inte tagit någon direkt ställning, säger Christin N Granberg vid SKL:s arbetslivssektion till TT.