Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Tumult på första dag av terrorrättegång

Uppdaterad 2012-05-06 | Publicerad 2012-05-05

De fem männen är misstänkta för attacken mot World Trade Center den 11 september 2001.

Men i rättssalen i dag vägrade de svara på frågor – och utbrast i högljudda böner.

– Han tänker inte kommunicera med rätten, sa advokaten till Khalid Sheikh Mohammed, hjärnan bakom attackerna, till CNN.

I april åtalades de fem män som misstänks bära ansvaret för ett av världens mest kända terrordåd – attackerna mot World Trade Center i New York, Pentagon i Washington och ett fält i Pennsylvania.

Under lördagen togs de första stegen till en rättegång mot dem, då domaren bland annat läste upp för dem vad de åtalas för vid en militärdomstol i Guantánamolägret på Kuba.

Hjärnan bakom attacken

En av de åtalade är Khalid Sheikh Mohammed, som misstänks vara hjärnan bakom 11 september-attackerna som dödade 2 796 människor.

Han satt tyst under hela dagen, rapporterar CNN.

– Han tänker inte kommunicera med rätten, sa hans advokat till den amerikanska tv-kanalen.

Även de andra medåtalade, Ramzi Binalshibh, Ali Abd al-Aziz Ali, Walid bin Attash, och Mustafa Ahmed al-Hawsawi, svarade på domarens frågor med tystnad. Det gjorde att inledningsdagen, som egentligen skulle vara en kort historia, drog ut rejält på tiden.

Två av männen, bin Attash and Binalshibh, gjorde dock plötsligt väsen av sig under förhandlingen. De utbrast i bön och sedan ropade Binalshibh:

– Ni kanske inte ser oss någon mer gång. De kommer att döda oss!

Riskerar dödsstraff

De fem männen står åtalade för terrorism, kapning, sammansvärjning, mord och förstörelse av egendom. Om de fälls riskerar de dödsstraff.

Rättegången bedöms ta flera år innan den är klar. Den kommer att följas av flera anhöriga till de som miste livet under attackerna. Sex familjer har lottats fram för att följa händelsen på plats på Kuba, andra kan följa förhandlingarna via direktlänkar på militärbaser runt om i USA.

– Jag vill se människorna som dödade min syster, ansikte mot ansikte, säger Edward Bracken, en av de anhöriga, till BBC.

Ingen av de misstänkta lär erkänna sig skyldig, uppger Jim Harrington, Binalshibhs advokat, till nyhetsbyrån AP.

Många är kritiska mot rättsprocessen, bland annat medborgarrättsgruppen ACLU, som anser att Guantánamos militärkommissioner driver orättvisa processer vid terrorismrättegångar. Beslutet att ställa männen inför en militärdomstol är kontroversiellt. President Barack Obama har försökt föra över rättegångarna till civila domstolar, i enlighet med försöket att stänga Guantanamobasen, men tvingats backa.