Bara 9 av 70 pizzerior godkända

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-06

"Tidigare har vi haft bokade inspektioner, och då brukar det vara rent och fint"

Köttätande skalbaggar, mat på toan och ingen möjlighet att tvätta händerna.

Hygienen är inte toppen på pizzeriorna i Halmstad – bara 9 av 70 blev godkända i myndighetens inspektion.

– Det kom som en överraskning, säger Ulrika Cederberg vid kommunen.

Under våren har Miljö- och hälsoskyddskontoret vid Halmstads kommun genomfört vad de kallar för ”pizzaprojektet”.

Alla pizzerior och restauranger med pizza på menyn i kommunen har fått hembesök av inspektörer.

Anledning: för att ta reda på hur det är ställt med hygienen, råvarorna och underhållet på serveringarna.

– Tidigare har vi haft bokade inspektioner, och då brukar det vara rent och fint. Men nu gjorde vi oanmälda besök, säger Ulrika Cederberg, inspektör vid miljö- och hälsoskyddskontoret.

Hade skadedjur i lokalen

Resultatet: bara 9 av 70 serveringar blev godkända i inspektionen. Och av de nio godkända var det bara två som klarade sig helt utan anmärkningar.

– Det var ganska mycket och vi hade inte räknat med att det skulle vara så många som inte blev godkända. Det kom som en överraskning, säger Ulrika Cederberg.

Och en av serveringarna var så snuskig att den fick stänga ned direkt.

– De hade fläskängrar, skadedjur som lever på gammalt torkat kött, ost och fisk. Det är en svit av att man har dålig rengöring och inte har städat lådor och skåp, säger Cederberg.

19 av serveringarna saknade tvättställ där personalen kan tvätta händerna med tvål och vatten.

"Städade hela natten"

Och några förvarade livsmedel på toaletterna.

Ytterligare en pizzeria var så snuskig så den skulle stängas.

– Men personalen städade hela natten med att få det rent. De kunde öppna upp igen efter ett besök från oss, säger Cederberg.

Nu kommer Miljö- och hälsoskyddskontoret att göra nya inspektioner på alla de underkända pizzeriorna och restaurangerna.

– De kommer själva få betala den här gången. Och vi hoppas att det här leder till att det blir en uppryckning och att det läggs lite mer tid på att hygienen är bra.