”Det är inte rätt att rida på förmåner så här”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-24

Fackförbunden rasar över Wanja Lundby-Wedins vistelse i Italien.

Läs deras reaktioner här.

Carina Jansson,

ordförande i Farmaciförbundet:

– Om min sambo skulle följa med till Riva del Sole är det en självklarhet att han ska betala för sig. Det är inte rätt att rida på förmåner så här. Om man tar med sig en annan person, vem det än gäller, så ska den personen betala för sig. Det är absolut min synpunkt.

Ingolf Lundin, ordförande i Facket för försäkring och finans:

– Helt gratis kan man inte bo som respektive. Sådant här ska hanteras enligt de regler som finns.

Agneta Lindblom Hulthén, ordförande Journalistförbundet:

– Alla ska betala skatt på det som är skattepliktigt, det är en självklarhet. Jag har svårt att tänka mig att det här har varit medvetet. Efter allt som redan varit hoppas jag att man är oerhört noggrann med sådant här. Folk har väl någon självbevarelsedrift! Jag har tagit med min man dit, och då har han betalat fullt pris för sig.

Eva-Lis Sirén, ordförande Lärarförbundet:

– Tar man med sig en familjemedlem på en tjänsteresa så ska denne betala fullt pris för sig. Inte 25 procent, inte bo gratis – utan fullt pris. Det är alldeles självklart, och detta tillämpar jag i min verklighet.

Anna-Karin Eklund, ordförande Vårdförbundet:

– Jag är förvånad. Har man en respektive med sig så ska denne betala vad det kostar för ett hotellrum. Det som hänt är problematiskt, vi ska inte ha några förmåner. Sorgligt att de inte tagit reda på vad som gäller.

Annette Carnhede, ordförande Statstjänstemannaförbundet:

– Klart man ska betala för sig, det är en självklarhet. Däremot har jag full förståelse för att man tar med sig sin respektive på tjänsteresor. Annars ses man ju aldrig.

Jan Karlsen, ordförande i Polisförbundet:

– Hos oss betalar facket aldrig för anhöriga. De måste ha en väldigt märklig ordning som gör det. Det är viktigt att ha tydliga regler kring det här, så slipper man diskussion efteråt.

Tommy Andersson, Grafiska Fackförbundet:

– Det är graverande. Jag känner mig rätt så upprörd. Det är jävligt konstigt om hon inte skulle känna till skatteregler som vi andra måste följa. Var och en ska betala för sig. Jag vill ha en redogörelse från Wanja på måndagens styrelsemöte. Jag måste få det från hästens mun. Är det så att hennes make inte betalat så ska han göra det. Särskilt med tanke på den turbulens som varit alldeles i närtid så känns detta frustrerande. Vi måste leva som vi lär.

Stefan Löfven, Metallindustriarbetareförbundet:

– Våra principer är sådana att alla merkostnader betalas privat. Vi förutsätter att LO har samma regler. några ytterligare kommentarer kommer vi inte att ge innan vi har pratat med Wanja och fått information från henne om hur detta har gått till.

Kjell Dahlström, Skogs- och träfacket

– Personligen blir jag upprörd. Det är klart som fan att man ska betala för de som följer med. Så är jag uppfostrad i alla fall. Det går inte att glida undan från att göra rätt för sig. Regler gäller för alla. Jag kan inte förstå att det är svårt att begripa. Det till hör grundutbildning. Det här börjar gränsa till, ja, jag vet inte vad, men det är inte acceptabelt. Med allt annat som har hänt blir ju inte detta en lättare historia. Det skvätter över på allt annat i verksamheten.

Lars- Åke Lundin, Målareförbundet :

– Jag tycker att det är rimligt att man betalar för sig. Om jag har med min hustru så ser vi över det väldigt noga så att det blir rätt. Samtidigt är det svårt att veta innan man har alla korten på bordet, det kan finnas förklaringar till varför de har gjort på det här sättet. Men om det nu stämmer att han bor ihop med henne och han inte betalar för sig, så ja, det är väl självklart rimligt att man betalar för sig.

Stig Larsson, Elektrikerförbundet:

– Hos oss är det inte gratis. Alla sådana här resor är en skattepliktig förmån även om de är i Italien. Vi får se på måndag hur det där förklaras på LO:s styrelsemöte. Jag antar att det förklaras på något annat sätt.

Jan Rudén, SEKO - Facket för Service och Kommunikation:

– Jag vet inte vad för regler som gäller i Italien. Men om jag tar med mig min hustru så betalar jag mellanskillnaden som uppstår mellan ett enkel- och dubbelrum. Så gör jag. Förbundet ska inte betala för att min hustru följer med, det får du hålla med om. Wanja får ta med sig Lennart hur mycket som helst, men det ska inte belasta organisationen hon representerar.

ANNONS