Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Terapeut fälld för sexbrott mot barn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-25

En 51-åring döms till fängelse i åtta år för att ha förgripit sig på två minderåriga flickor som gick i terapi hos honom, och sexuellt ofredat en kvinna i 20-årsåldern.

Mannen dömdes på torsdagen av Södertörns tingsrätt för en lång rad brott mot flickorna, däribland grov våldtäkt mot barn och grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Han ska betala skadestånd på sammanlagt över en halv miljon kronor, varav 375 000 kronor till en flickorna.

Har ingen utbildning

Flickan kom i kontakt med mannen som 13-åring, genom den förening i Stockholms södra förorter som mannen grundat. Föreningen bedriver ideell social verksamhet, och när flickan kom dit levde hon ett utsatt liv som innefattade både droger och alkohol. Förutom terapisamtalen med mannen, som inte har någon utbildning som terapeut, har hon har även varit jourhems- och familjehemsplacerad hos honom och hans sambo. Under drygt tre och ett halvt års tid fick hon utstå regelbundna allvarliga övergrepp från mannen, bland annat våldtäkt.

Tingsrätten konstaterar att mannens brottslighet är omfattande och har högt straffvärde redan på grund av att han begått brottet i egenskap av flickornas terapeut.