Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

”Jag tycker det är sorgligt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-17

Moderaternas förslag sågas av Lars Ohly (V)

Moderaternas förslag på en ny svensk invandringspolitik är ”sorgligt”.

Det säger vänsterpartiets ordförande Lars Ohly.

– Det värsta som kan hända är inte att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen utan att etablerade partier tar över deras politik, säger han.

En moderat arbetsgrupp där bland andra migrationsminister Tobias Billström ingår lägger i dag fram nya förslag på en ny svensk invandringspolitik för Moderaternas partistyrelse.

”Sorgligt”

Förslagen, som presenteras i en artikel på DN Debatt i dag, får kritik av Lars Ohly (V).

– Jag tycker det är sorgligt, säger han.

– De främlingsfientliga vill utmåla invandring och flyktingar som ett problem, och hela den här artikeln genomsyras av just detta. Men problemet är istället främlingsfientlighet och rasism och att de som kommer till Sverige inte får förutsättningar att leva ett bra liv. Sverige tjänar mycket på att människor kommer hit, säger han.

Särskilt förslaget på att avskaffa principen om eget boende får Ohly att reagera.

– Människor som vill flytta till ett ställe där de kanske har vänner och släktingar, och där de helst vill bo, ska fråntas sina möjligheter till försörjning, och det är helt orimligt, säger han.

– Vi ska se till att alla – oavsett var de kommer ifrån, vad de heter och vad de har för bakgrund – ska få möjligheter att leva ett bra liv, och då ingår det naturligtvis att man får utbildning, arbete och bostad, säger han.

”Fel riktning”

Även Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand är kritisk mot förslagen.

– Jag tycker att det låter som förslag som går i fel riktning om man ska skapa ett samhälle med respekt och tolerans. Jag tycker att medborgare ska behandlas lika oavsett var de kommer ifrån, säger hon.

– Jag tycker att det kommer förslag i den här riktningen från regeringspartierna hela tiden, säger hon.

– Ofta låter man någon slags arbetsgrupp gå ut med förslagen, för att skicka någon slags signal, och signalen går ut på att ”nu minsann ska vi ställa krav”. Sen genomför man inte förslagen därför att man inser kanske innerst inne att de inte är särksilt bra, och att de inte leder till någon ökad respekt eller ökad delaktighet i samhället, säger hon.