Väljer ”Svenssonliv” före slottet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-03

Därför vill Daniels föräldrar inte visa upp sig med kungafamiljen

De är kungahusens skyggaste svärföräldrar.

Medan norska Mette-Marits pappa sålde sig till skvallerpressen och danska Alexandras föräldrar flyttade in på slottet skyr Olle och Eva Westling den kungliga uppmärksamheten.

Daniels föräldrar gör allt för att fortsätta leva ett vanligt liv.

– De vill leva lugnt och fridfullt, säger hovets Nina Eldh.

Det är 22 mil från villan i Ockelbo till slottet på Drottningholm. Men Olle och Eva Westlings hem skulle lika gärna kunna ligga i en annan värld. En värld de inte vill lämna.

”Vill leva på Smältvägen”

Hovet har försökt få dem att åtminstone en gång ta plats i rampljuset och ställa upp på en intervju. Förgäves.

Pensionärerna Olle och Eva har bestämt sig.

– De vill fortsätta leva på Smältvägen, så anonyma som möjligt, säger Jenny Alexandersson, hovreporter på Svensk Damtidning.

– Jag pratade med Olle i vintras innan förlovningen. Då sa han att det han ville göra i framtiden var att resa, vara ute i naturen, umgås med sina barnbarn och njuta av sin pension. Det har hela tiden varit deras dröm, att få leva avslappnat tillsammans med barn och barnbarn.

Det var i början av 1980-talet som Olle Westling fick jobb som socialchef i Ockelbo och familjen flyttade in i kedjehuset på Smältvägen. Där, i hjärtat av vanlig-Sverige, skulle Daniel växa upp.

Villaområdet där alla känner alla skulle bli familjens trygghet.

Efter förlovningen, när det stod klart att den enkla familjen skulle få självaste kungen som släkting, förvandlades Smältvägen till en turistattraktion där privatpersoner passerade för att kasta nyfikna blickar och internationell media länge vaktade dygnet runt.

Trots det har Olle och Eva Westling lyckats behålla hemmet som sin borg där de fortsätter umgås med sina gamla vänner, skyddade av Ockelboborna som slutit upp som en mur kring familjen.

– Det finns en väldig lojalitet mot Westlings i Ockelbo. Det finns en sammanhållning bland de som bor där, man har bestämt sig för att skydda familjen och inte säga ett ord när journalister kommer och frågar, säger kungaexperten Sten Hedman.

Helt annorlunda i Norge

Skillnaden mot Norge och Danmark är radikal. Där har de kungligt ingifta svärföräldrarna gått ut i rampljuset och omfamnat sin nya kungliga status.

När Alexandra gifte sig med Danmarks prins Joachim lämnade hennes föräldrar Richard och Christa sina gamla liv i Asien för att flytta till slottet Schackenborg och leva i en kunglig vardag med sin dotter och hennes prins.

Ari Behns föräldrar Marianne och Olav poserar flitigt på bilder i norsk media. Marianne berättar öppet om allt från de kungliga barnbarnen till sitt nära förhållande till prinsessan Märtha Louise.

– Marianne har blivit något av en kändis i Norge, säger Catarina Hurtig, hovexpert på Ladylike.

Även ingifta kronprinsessan Marys pappa John Donaldson och hans fru Susan Moody syns ofta i danska tidningar. De har fått kungliga vänner, bland annat blev de inbjudna till Norge av ingen mindre än kung Harald.

Men det mest extrema fallen av alla är norska kronprinsessan Mette-Marits numera avlidne pappa, Sven O Høiby. Han gjorde allt för att rida på sin dotters kungliga status och bli känd.

Høiby gifte sig med en strippa och skrev autografer på sina kvinnliga fans bröst efter en konsert.

Under flera år sålde han snaskiga detaljer om Mette-Marits förflutna till skvallertidningarna och tipsade fotografer för att de skulle kunna ta bilder på barnbarnet Marius.

Olle och Eva Westling, däremot, har än så länge inte ens visat sig med vare sig kungen eller sin blivande svärdotter.

På den officiella förlovningsbilden fick Daniel och Victoria, till skillnad från sina danska och norska motsvarigheter, nöja sig med att posera bredvid kungen och drottningen. För Olle och Eva var det aldrig aktuellt att vara med.

– De är helt ointresserade av uppmärksamhet. De vill leva sitt eget liv, säger hovets informationschef Nina Eldh.

”Kan skada kungahuset”

Den norske kungaexperten Carl-Erik Grimstad ser en annan förklaring till Westlings flykt från rampljuset.

– Det finns de som var emot att Daniel, en helt vanlig man, skulle gifta in sig i kungahuset. Om dessutom hela hans familj skulle börja bete sig som en del av kungafamiljen så skulle dessa personer reagera mycket starkt. Det skulle kunna skada kungahuset, säger han.

– Jag tror att kungen och drottningen är väl medvetna om det och vill att de ska hålla en låg profil.