Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

FN:s krav: Villkorslös vapenvila i Gaza

Publicerad 2014-07-28

FN:s säkerhetsråd har kallats till ett extra krismöte.

Under mötet väntas de anta ett uttalande där de kräver ”omedelbar och villkorslös humanitär vapenvila i Gaza”, rapporterar AP.

Klockan 06.00, svensk tid, sammanträder FN:s säkerhetsråd i New York. Under det nattliga krismötet med anledning av den eskalerande Gazakonflikten väntas de anta ett uttalande där de kräver omedelbar vapenvila.

I uttalandet står det, enligt AP, att en ”omedelbar och villkorslös” vapenvila ska möjliggöra att nödvändiga humanitära insatset i Gaza.

FN väntas också kräva att Hamas och Israel ”godtar och till fullo genomför vapenvilan”.

Båda parter i konflikten uppmanas också att engagera sig för att uppnå ”varaktig och till fullo respekterad vapenvila baserad på det egyptiska förslaget”, skriver AP.

USA:s president Barack Obama underströk tidigare i ett telefonsamtal med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu behovet av ett omedelbart eldupphör.

Både Israel och Hamas sade under söndagen nej till varandras erbjudanden om pauser i striderna.

Israels armé nekar till att ha orsakat dödsfall när granater slog ner på en FN-skola i norra Gaza dit många palestinier tagit sin tillflykt. Enligt palestinska källor dödades 15 människor och 200 skadades i attacken i torsdags.

En armétalesman säger att den interna utredningen visar att granater av misstag hamnade på skolgården, som var tom.

Talesmannen antydde att de döda och skadade som journalister sett på platsen kan ha förts dit efteråt.