Så ska regeringen räkna arbetslösa

Publicerad 2014-10-16

I dag ska regeringen besluta om att ta tillbaka uppdraget från Statistiska centralbyrån om att följa förra regeringens sysselsättningsmål på 82 procent till 2020.

Det kritiseras direkt av oppositionen.

– Alliansens ambition var för låg, säger Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till Aftonbladet.

Statistiska centralbyrån, SCB, fick 2006 i uppdrag av nytillträdda Alliansregeringen att varje månad ta fram och publicera uppgifter om andelen sysselsatta på den reguljära arbetsmarknaden i åldersgruppen 20-64 år, för att följa sysselsättningsmålet om 80 procent i den gruppen.

Med Alliansregeringens mål om fem miljoner svenskar i arbete 2020 beräknades sysselsättningsgraden vara 82 procent.

"För låg ambition"

Men i dag var en av punkterna under förmiddagens regeringssammanträde att ta tillbaka uppdraget från Statistiska centralbyrån om att följa sysselsättningsmålet.

Aftonbladet når arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som i dag befinner sig på ministerrådsmöte i Luxemburg.

– SCB kommer precis som vanligt mäta sysselsättningsgrad, arbetslöshet och annan statistik. Vi förändrar inte något annat i SCB:s uppdrag än att de inte längre specifikt ska följa Alliansens mål som de satte upp på det där eventet. De har inte ens börjat rapportera om det än.

– Anledningen att vi inte vill följa det målet är att vi tycker att det är för lågt.

Enligt statliga Konjunkturinstitutets marsprognos kommer 4 972 000 personer att vara sysselsatta 2020.

– Det är en för låg ambition, säger Ylva Johansson, som uppger att S håller fast vid sitt mål att Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet år 2020.

– Det ska ske med ökad sysselsättningsgrad och fler arbetade timmar, säger hon.

”Fint med självständiga myndigheter”

SCB kommer alltså, trots att de inte längre har uppdraget att följa upp Alliansens sysselsättningsmål, att fortsätta redovisa sysselsättningsgraden för den nämnda ålderskategorinb som tidigare.

M-riksdagsledamoten Hanif Bali kritiserade först regeringens beslut starkt på sin blogg och frågade sig om syftet var att gå tillbaka till Göran Perssons tid där arbetslösheten gick ned då fler sjukskrevs, skriver senare på Facebook:

"Goda nyheter, varit i kontakt med Statistiska Centralbyrån. De kommer fortsätta publicera sysselsättningsstatistik för 20-64 år trots regeringens avskaffande av deras uppdrag. Fint med självständiga myndigheter".