Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Nu jagas de som flög med planet

Publicerad 2014-10-16

Den ebolasmittade sjuksköterskan Amber Vinson reste mellan Cleveland och Dallas i måndags.

Dagen efter diagnostiserades hon med ebola.

Nu jagas de 132 passagerare som satt med Vinson på planet.

Sjuksköterskan Amber Vinson hade feber när hon anlände till flygplatsen i Cleveland. Trots det tilläts hon resa till Dallas med flight 1143, uppger en federal tjänsteman för CNN. Enligt källan hade sköterskan meddelat smittskyddsmyndigheten CDC att hon hade feber, men avråddes ändå inte från att gå ombord på planet.

Planerade sitt bröllop

Enligt personalen ombord visade Vinson "inga symptom" under flygningen. Hennes feber ska ha kommit dagen efter, menar de.

Enligt NBC hade Vinson besökt Cleveland för att planera sitt bröllop. Hon vårdas nu vid Emory University i Atlanta.

Thomas Frieden, chef för smittskyddsmyndigheten CDC, erkände missen vid en presskonferens och sa att sköterskan inte borde ha funnits ombord på planet. Risken för att de andra passagerarna ska ha smittats är dock mycket liten, eftersom hon varken kräktes eller blödde under resan, rapporterar Reuters.

Amber Vinson var en av de dussintals personer som vårdade ebolapatienten Thomas Eric Duncan, som avled på Texas Health Presbyterian Hospital i Dallas förra veckan.

Bar skyddskläder

Trots att hon, enligt sjukhuset, bar heltäckande skyddskläder insjuknade hon i tisdags i sjukdomen. Hon är en av två sjukvårdare i Dallas som smittats.

Sjukhuset har kritiserats för hanteringen av Duncans fall. Sjuksköterskornas fackförbund berättar hur blodprov skickats i sjukhusets ordinarie rörsystem, vilket ökat risken för smittospridning bland andra patienter. Duncan ska ha flyttats mellan olika vårdrum och behandlats tillsammans med patienter utan ebola. 

– Sjuksköterskorna känner sig förbisedda, oförberedda och övergivna att hantera situationen på egen hand, sa ordföranden för sjuksköterskornas fackförbund på tisdagen.

På torsdagen bad den medicinske chefen Daniel Varga om ursäkt för den bristfälliga hanteringen i Duncan-fallet.

– Trots att vi hade de bästa föresatserna och ett mycket skickligt medicinskt team gjorde vi misstag, skriver doktor Daniel Varga i ett skriftligt vittnesmål till en utskottskommitté i USA:s kongress i Washington, rapporterar TT.

Oron ökar

Nu ökar oron för att smittan kan ha spridit sig utanför sjukhuset. De 132 medpassagerare som flög med Amber Vinson på fredagen ska intervjuas av CDC. Ett flygförbud för de 76 sjukvårdare som jobbar vid Texas Health Presbyterian kommer att övervägas, skriver CNN.

Samtidigt reagerar USA:s president, Barack Obama. I veckan kallade han till krismöte i regeringen i ett försök att få kontroll på situationen. Han säger att myndigheterna kommer att bli mer offensiva i hanteringen av sjukdomen, men tillägger att risken för ett ebolautbrott i landet är "mycket, mycket liten". Något flygstopp är inte aktuellt, enligt presidenten, som pressas av flera kongressledamöter. John Boehner, talman i representanthuset, säger i ett uttalande att presidenten "absolut bör överväga ett tillfälligt flygstopp från berörda länder".

På onsdagskvällen upptäcktes ytterligare ett misstänkt ebola-fall i USA, rapporterar Reuters. En person med "ebolaliknande symptom" undersöks på sjukhuset Yale–New Haven i delstaten Connecticut i nordöstra USA. Vid 16-tiden hade sjukhuset inte mottagit något provsvar.