Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Maktstrid inom EU flyttar till Sverige

Under två dagar blir Sverige centralpunkten för en maktstrid inom EU.

En strid som handlar om att Europas regeringschefer inte vill ge ifrån sig för mycket makt till EU-parlamentet.

När Fredrik Reinfeldt i kväll tar emot Storbritanniens premiärminister David Cameron, Hollands Mark Rutte och Tysklands förbundskansler Angela Merkel så är det EU:s framtida inriktning som står på det officiella programmet.

Men mötet kommer förmodligen att domineras av den nya maktstrid som seglat upp inom EU.

Tidigare har EU-kommissionens ordförande utsetts av medlemsländernas regeringschefer. Enligt en nyordning måste regeringscheferna ta hänsyn till resultatet av Europaparlamentsvalen.

Detta har Europaparlamentet tolkat som att de i praktiken är de som utser vem som ska efterträda Jose Manuel Barosso på den tunga och viktiga posten.

Eftersom den konservativa partigruppen EPP fick flest mandat i valet anser de att det är deras kandidat, luxemburgaren Jean Claude Juncker, ska ha jobbet.

Käppar i hjulet

EU:s regeringschefer har varit anmärkningsvärt tysta om denna nyordning. Men nu när utnämningen står för dörren sätter flera av dem käppar i hjulet, däribland Reinfeldt och Cameron.

De vill helt enkelt inte lämna ifrån sig den viktiga utnämningsmakten till EU-parlamentet.

För Cameron är det både en personfråga och en fråga om landets framtid i EU.

Juncker är en typisk federalist som vill att EU:s makt ska utökas på medlemsländernas bekostnad. Precis en sådan person som Cameron inte vill se leda EU efter att hans eget konservativa parti förlorat massor av väljare till EU-fientliga Ukip.

Ska Cameron kunna ta tillbaka dessa väljare inför de nationella valen i Storbritannien nästa år måste han visa att han kan styra EU mot en organisation som lägger sig mindre i de enskilda ländernas affärer. Då är Juncker helt fel person.

Sedan är den uppenbart att både han och Reinfeldt inte är förtjusta i att en så viktig post som EU-kommissionens ordförande per automatik utses av EU-parlamentet. Det minskar ytterligare de enskilda ländernas regeringars möjligheter att påverka åt vilket håll EU går.

Rutte är precis som Cameron pressad av en EU-kritisk opinion på hemmaplan.

Merkel i rävsax

Merkel sitter i en annan rävsax. Hon verkar inte överdrivet förtjust i Juncker som person och är även hon tveksam till EU-parlamentets nya makt. Men hon är utsatt för ett hårt tryck från hemmaplan att se till att Juncker får jobbet. Han tillhör trots allt hennes partifraktion.

När Reinfeldt ursprungligen skickade ut sin inbjudan var det för att Tyskland, Holland, Storbritannien och Sverige var de enda europeiska länder som lyckades slå sig in bland världens tio mest konkurrenskraftiga ekonomier. Hur skulle EU förändras för att fler europeiska ekonomier skulle hamna på listan?

Nu misstänker många att minitoppmötet ute på Harpsund egentligen kommer att ägnas åt är att försöka hitta namn på alternativa kandidater till Juncker.

Eller om Juncker får jobbet se till att de övriga topposterna i EU-administrationen besätts av personer som är mer kritiska till ökad överstatlighet.