Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Nu har Alfie, 2, somnat in

Publicerad 2018-04-28

Svårt hjärnskadade Alfie Evans, 23 månader, har legat i koma sedan 2016.

Under måndagen stängdes hans respirator av – samtidigt som den infekterade striden mellan hans föräldrar och läkarna fortsatte.

Men nu har lille Alfie somnat in, uppger flera brittiska medier.

”Vår gladiator har lagt ner sin sköld och fått sina vingar”.

Alfie Evans, 23 månader, föddes frisk men bara efter ett halvår tvingades han läggas in på sjukhus efter att ha drabbats av svår epilepsi och en hittills okänd hjärnsjukdom som successivt förstört hans hjärnvävnad.

Sedan december 2016 har lille Alfie legat i koma.

Enligt läkarna finns det inte längre något hopp för att Alfie ska tillfriskna då hans hjärna slutat fungera, och sjukhuset saknar kunskap och botemedel.

Men hans föräldrar, Kate James, 20, och Tom Evans, 21, har vägrat att ge upp hoppet och under flera månader har en hjärtslitande strid pågått kring Alfie.

Haft påvens stöd

Kate och James har velat föra sonen till ett sjukhus i Vatikanstaten i Rom i Italien, där läkarna lovat att operera honom och därmed förlänga hans liv.

Både de italienska myndigheterna och självaste påven har lagt sig i striden men trots stora ansträngningar säger de brittiska myndigheterna nej.

I måndags morse stängdes Alfies respirator på barnsjukhuset Alder Hey i Liverpool av, men den drygt 2-årige pojken fortsatte trots det att andas – vilket gav föräldrarna nytt hopp.

Lagt ner skölden – fått sina vingar

Men tidigt på lördagsmorgonen kom beskedet att Alfie somnat in.

På Facebook skriver Alfies pappa själv om sorgen:

”Min gladiator la ner sin sköld och fick sina vingar vid 02:30. Helt förkrossad. JAG ÄLSKAR DIG MIN POJKE”.

I ett uttalande till medierna säger föräldrarna att de är ”förkrossade”.

Den infekterade striden mellan sjukhuset och föräldrarna väntas dock fortsätta då familjen sedan tidigare hotat med att stämma tre läkare på sjukhuset för försök till mord på Alfie.

Följ ämnen i artikeln