Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Gott tecken att militären snabbt erkänner sig besegrad - men frågetecken kvar

Att militären erkänner sig besegrad redan innan rösträkningen är klar är ett gott tecken för Burmas framtid.

Men trots militärens snabba besked finns det fortfarande många frågetecken kring hur landet kommer att styras.

Fredspristagarens parti NLD verkar ha vunnit en jordskredsseger. Partiets egna beräkningar pekar mot 70 procent av rösterna. Även om rösträkningen och sammanställningen av resultaten fortfarande pågår.

Därför var det anmärkningsvärt att Htay Oo, ledare för regerande USDP och nära allierad med presidenten Thein Sein så snabbt gick ut och erkände sig besegrad.

– Vi förlorade, konstaterade han.

Han lovade också att partiet, som i praktiken är styrt av militären, kommer att acceptera resultatet.

Hotas av sanktioner

Det innebär att man kommer att lämna över makten till oppositionen. Förmodligen är ett viktigt skäl rädsla för att ett militärt ingripande skulle få omvärlden att på nytt införa hårda ekonomiska sanktioner mot Burma.

Tack vare de demokratiska reformerna har utländska investeringar de senaste åren ökat kraftigt. Burma har gott om oexploaterade naturrikedomar som landets egna företag inte förmår utvinna utan utländsk hjälp.

Aung Sann Suu Kyi vann även de första demokratiska valen 1989 men den gången vägrade militären erkänna resultatet. Istället satte hon i husarrest. Resultatet blev åratal av internationell isolering av regimen.

Blir inte president

Trots vad som ser ut att bli en storseger i årets val så får Aung Sann Suu Kyi inte bli president. En paragraf i grundlagen som militären lagt till särskilt för att exkludera henne säger att ingen som har barn med utländska pass får bli president. Aung Sann Suu Kyi har två söner som är brittiska medborgare.

I valrörelsen har Burmas populära kvinnliga politiker sagt att hon tänker ta en position ”ovanför presidenten”. Tolkningen är att någon annan person formellt utses till president men att det är Aung San Suu Kyi som i praktiken kommer att styra.

Ingen vet dock om militären kommer att acceptera ett sådant förfarande.

Blockerar ändringar

För trots den svidande förlusten så har Burmas militär fortfarande mycket att säga till om. De var redan före valet garanterade en fjärdel av alla platser i parlamentet. Något som också gör att de kan blockera alla ändringar i konstitutionen.

Grundlagen ger dem även rätt att tillsätta de tre viktigaste ministerposterna. Dessutom finns det en klausul som gör att de när som helst kan införa undantagstillstånd och ta över styret.

Framtiden kompliceras av att det kommer att ta några månader innan en president utses. Många oroar sig för vad som kommer att hända under tiden.

Men så länge militären känner att de tjänar ekonomiskt på övergången till ett mer demokratiskt styre så avstår de förhoppningsvis från att visa musklerna.