Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Ska vi stänga gränser - eller försöka hitta de ruttna äggen?

Det vore att ljuga att påstå att det inte finns någon risk att det kan gömma sig terrorister i den stora flyktingströmmen till Europa.

Men det kan också ligga i IS intresse att försöka öka motsättningarna mellan flyktingarna och länder i Europa som tar emot dem.

Om en självmordsbombare lämnar efter sig ett pass som kan avslöja att han nyligen tog sig in i Europa som flykting så kan det mycket väl vara meningen att polisen ska hitta det.

I så välorganiserade aktioner som terrordåden i Paris vore det amatörmässigt att av misstag lämna efter sig identitetshandlingar.

För IS är det bra om flyktingarna som kommer till Europa betraktas med misstänksamhet. Då blir flyktingarna en destabiliserade faktor i Europa.

Om de behandlas illa ökar flyktingarnas ovilja mot det västerländska samhället och en del av dem kan då bli lättare att rekrytera till IS.

Säkerhetspolisen i Tyskland är mer rädd för ett scenario där jihadister som redan bor i Tyskland ska rekrytera självmordsbombare bland sårbara flyktingar än för att de göms terrorister i flyktingströmmen.

Operativ är det svårt att se att IS har behov av att skicka terrorister på rangliga gummibåtar till Europa. Man har redan tusentals våldsbejakande anhängare runtom i Europa som är bredda att utföra terrorhandlingar.

Men man ska inte blunda för möjligheten att det ändå kan ske. Det kan röra sig om IS-anhängare som rest från Europa för att strida och som nu vill återvända med falska id-handlingar för att utföra terrordåd. Reser de tillbaka öppet på sina vanliga EU-pass riskerar de i Frankrike och Storbritannien att gripas av polis vid återkomsten.

Även om kontrollen av de som kommer till Europa just nu är otillfredställande bristfällig på grund av det kaos som råder sedan EU:s normala flyktingmottagande brutit ihop (den så kallade Dublinkonventionen) så står inte myndigheterna bara och tittar på.

Om Migrationsverket hittar personer som de tror är en risk för rikets säkerhet så skickar de alltid asylansökan till Säpo för prövning. Förra året var det 109 sådana ärenden. Antalet fall hittills tyder på en tredubbling för i år. Märk väl att det handlar om misstänkta individer, inte konstaterade terrorister.

För att minska misstanken att terrorister tar sig in med flyktingströmmen är det viktigt med kontroll vid gränserna.

Det är inte rimligt att en person från Syrien eller något annat land utanför EU ska kunna resa landvägen in i Sverige utan att bevisa vem han eller hon är.

Sedan är de en helt annan fråga om id-handlingarna är äkta eller inte. SVT:s rapport visade igår att det pågår en omfattande handel med falska syriska pass.

Spekulationerna om att terrorister smugglas in bland flyktingarna har redan lett till att vissa länder skärpt sin inställning. Polen säger nu att de inte tänker ta emot några flyktingar från andra länder om de inte åtföljs av "en säkerhetsgaranti".

Fler länder kommer att utnyttja terrorhotet som svepskäl för att säga nej till flyktingar. Det gör det ännu svårare för EU att enas om fördela flyktingarna.

Terrordåden kommer definitivt att slå mot flyktingarna.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är en av flera ledare som varnar för att dra förhastade slutsatser mellan terrorattackerna och flyktingströmmen.

Samvetsfrågan blir; Om några terrorister gömmer sig bland hundratusentals flyktingar ska vi då stänga gränsen för alla som har rätt att söka asyl? Eller ska vi försöka hitta de ruttna äggen?